Curățenia în casă: Reguli și sfaturi pentru igienizarea locuinței

1-Curățenia-în-casă-Reguli-și-sfaturi-pentru-igienizarea-locuinței

Sursa foto: https://images.pexels.com/

Fiecare dintre noi își dorește o locuință ordonată și total lipsită de microbi. Însă, trebuie să recunoaștem că nu pentru toată lumea curățenia în casă reprezintă o modalitate de relaxare. Sunt persoane care văd tratează treburile casnice ca pe o adevărată corvoadă și care nu reușesc să se descurce prea bine atunci când este vorba de igienizarea locuinței. Cu toate acestea, curățenia este esențială pentru un stil de viață sănătos și trebuie efectuată ori de câte ori e nevoie indiferent de cât timp sau energie îți răpește. Activitățile casnice se pot desfășura totuși mult mai simplu și mai rapid dacă urmezi un plan bine pus la punct. Iată câteva reguli și sfaturi care te vor ajuta să ai o casă care să sclipească de curățenie.

De unde să începi curățenia în casă

Ne curățăm cu toții casele deoarece ne place să locuim în spații plăcute, însă deseori uităm care sunt etapele curățeniei. Acest proces necesită timp, efort și atenție, iar dacă nu te organizezi foarte bine nu vei reuși să muncești eficient și să ai rezultate satisfăcătoare. Este important să știi cu ce se începe curățenia în casă și să ai întotdeauna la îndemână detergenți profesionali și diferite tipuri de lavete, dar și alte aparate de curățenie necesare. Ca să te încadrezi în timp, demarează activitatea de curățenie în casă în spațiile unde petreci cel mai mult timp – bucătărie, sufragerie, dormitor, iar la final ocupă-te de lucrurile mai simple. Vezi mai departe ce practici de rutină nu trebuie să treci cu vederea când îți igienizezi locuința:

Curățarea și igienizarea pardoselii și a mobilierului

Atunci când faci curățenie în casă trebuie să acorzi atenție eliminării prafului întrucât alergenii care se găsesc în acesta pot provoca alergii precum astmul. Așadar, începe igienizare cu ștergerea mobilierului de praf. Ai grijă să folosești produse adecvate în funcție de materialele din care este realizat mobilierul. De exemplu, dacă corpurile sunt din lemn, începe prin a șterge mobila cu o lavetă moale și uscată, care să nu zgârie această suprafață atât de pretențioasă. În situația în care observi anumite pete, apelează cu încredere la un detergent special pentru lemn, iar la final aplică un spray care să te ajute să păstrezi luciul și aspectul inițial al materialului.

La nivelul pardoselii trebuie să te asiguri că îndepărtezi murdăria de câte ori se face curățenie în casă. Acesta este locul în care se găsesc cei mai mulți microbi, mai ales dacă nu obișnuiești să te descalți la ușă când intri în casă. Așadar, începe prin a aspira foarte bine întreaga încăpere, apoi folosește pentru spălare un detergent pentru pardoseală, adecvat pentru suprafețe diverse și un mop din material fin, ca să nu zgârii podeaua.

Curățarea și igienizarea geamurilor și a perdelelor

Ferestrele sunt supuse tuturor intemperiilor, așa că se murdăresc foarte ușor. Prin urmare, curățenia în casă presupune și ștergerea geamurilor cu soluții speciale pentru îndepărtarea prafului și a urmelor inestetice. Deși nu este o sarcină foarte plăcută, la sfârșit te vei bucura cu siguranță atunci când vei vedea ferestrele strălucitoare. Atenție însă, nu șterge geamurile dacă soarele bate direct către ele pentru că sticla se va usca rapid și vor rămâne foarte multe urme neplăcute.

2-Curățarea-și-igienizarea-geamurilor-și-a-perdelelor

Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1581578731256-de834a1fc8af?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8

Dacă ai dat startul curățeniei în casă și vrei să împrospătezi atmosfera, atunci trebuie să igienizezi și perdelele. Ele rețin foarte mult praf, însă nu este indicat să le speli foarte des pentru că se pot deteriora. În schimb, le poți curăța frecvent de praf cu o cârpă umedă, un pămătuf sau chiar și cu aspiratorul setat la o putere cât mai mică. În cazul în care te decizi să le speli, verifică dacă materialele din care sunt confecționate necesită o curățare profesională sau pot fi puse pur și simplu la mașina de spălat.

Curățarea și igienizarea ușilor și a covorașelor de la intrare

Curățenia în casă presupune eliminarea mecanică ori chimică a murdăriei de pe anumite obiecte sau dintr-o zonă. Acest proces reduce numărul microbilor și previne răspândirea acestora în locuință. Ușile, mai ales cele exterioare, sunt unele dintre suprafețele pe care le folosim cel mai des, ceea ce înseamnă că trebuie curățate cu atenție. În plus, pentru igienizarea completă a acestora trebuie să se utilizeze și dezinfectanți care să ajute la distrugerea virusurilor și a bacteriilor. Nu uita de clanțele ușilor, pe care e important să le dezinfectezi foarte bine, dat fiind faptul că reprezintă locul pe care toată lumea pune mâna foarte des.

La organizarea curățeniei trebuie să iei în considerare și covorașele de la intrare. Acestea trebuie să fie temeinic aspirate pe ambele părți, iar apoi spălate și dezinfectate cât mai bine pentru a te asigura că elimini bacteriile și microbii.

Curățarea și igienizarea bucătăriei

Când vorbim de curățenia în casă putem spune că igienizarea bucătăriei reprezintă un proces aparte. Pe lângă ștergerea mobilierului de praf, spălarea geamurilor și perdelelor, igienizarea ușilor sau aspirarea pardoselii, aici trebuie să mai întreprinzi și alte măsuri distincte. De pildă, este necesară degresarea suprafețelor, spălarea veselei și chiuvetei, curățarea blaturilor, a mesei și aparatelor electrocasnice precum cuptor, plită de gătit, frigider, congelator, cuptor cu microunde. Pentru fiecare obiect în parte ai nevoie de soluții potrivite, în funcție de materialele din care sunt confecționate, cum ar fi inoxul, lemnul, granitul, ceramica, etc.

Curățarea și dezinfectarea grupurilor sanitare

Una dintre etapele curățeniei căreia trebuie să-i acorzi destul de multă atenție este și igienizarea grupurilor sanitare. Băile sunt unele dintre cele mai aglomerate încăperi din locuință. În acest sens, este de preferat să începi prin a curăța temeinic vasul de toaletă, apoi restul obiectelor sanitare.

3-Curățarea-și-dezinfectarea-grupurilor-sanitare

Sursa foto: https://p0.piqsels.com/preview/283/339/827/adult-bathroom-bowl-chambermaid.jpg

Folosește detergenți speciali care să conțină clor sau bicarbonat ori alte substanțe care ajută la dezinfectare și îndepărtarea urmelor de calcar. La final, aspiră bine pardoseala și șterge-o cu un mop special.

Sfaturi pentru curățarea și igienizarea locuinței

Atunci când vrei să te bucuri de o locuință strălucitoare și lipsită de microbi ai nevoie de câteva idei practice pentru curățenia în casă. Treburile casnice îți pot acapara chiar și un weekend întreg, mai ales dacă nu te organizezi în mod corespunzător și nici nu le realizezi cu plăcere. Din acest motiv, acum pentru tine câteva sfaturi utile pentru curățarea și igienizarea locuinței:

  • Începe curățenia cu o primă cameră și continuă în ordine
  • Menține ordinea zilnică
  • Obișnuiește-te să ștergi imediat după tine
  • Folosește produse adecvate tipurilor de suprafețe
  • Curăță bucătăria după fiecare sesiune de gătit
  • Curăță cada, robinetele și chiuvetele după fiecare utilizare
  • Când faci curățenie în casă, înainte de toate pune lucrurile în ordine
  • Șterge praful de pe toate suprafețele, inclusiv de pe corpurile de iluminat
  • Curăță pereții cu puțin bicarbonat de sodiu
  • Lucrează întotdeauna de sus în jos și dinăuntru în afară
  • Spală hainele murdare cât mai des
  • Aranjează patul în fiecare zi
  • Aspiră covoarele și pardoseala o dată la trei zile
  • Pune cutii și coșuri de depozitare în fiecare cameră
  • Folosește lavete diferite pentru baie, bucătărie și mobilierul din celelalte camere
  • Înlocuiește frecvent articolele folosite la curățenie ca să eviți dezvoltarea bacteriilor și mucegaiului.

Curățenia în casă este vitală pentru sănătatea și starea noastră de bine. O locuință în care se adună praf și mizerie se poate transforma foarte ușor într-un adăpost pentru microbi, bacterii, virusuri și alergeni. Dacă vrei să ai întotdeauna casa impecabilă și, totodată, să trăiești într-un mediu cât mai sigur, creează-ți câteva obiceiuri bune legate de curățenie și în acest fel vei reuși să economisești timp și energie cu igienizarea locuinței.

Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi