Risipele din procese – O altă abordare – Partea 2

Despre-risipele-din-procese-–-O-altă-abordare-–-Partea-1

În articolul anterior am discutat despre Supraproducție, Supraprocesare, Stocuri în exces și Transporturi inutile. Să continuăm acum cu ultimele patru forme de risipă, descoperind cum se manifestă ele în viața noastră de zi cu zi.

5. Mișcări inutile – S-a întâmplat să mergi la debara ca să iei uleiul și după ce ai ajuns în bucătărie să realizezi că e necesar să mergi iar la debara ca să iei și cartofii? Asta este o mișcare inutilă.

Sau sa iei ciocanul fără cuie, sau multe alte situații din casă când facem mai multe drumuri și mișcări decât este necesar pentru a rezolva o situație. Când căutăm ceva pentru foarte mult timp și este necesar să mutăm multe alte obiecte pentru a găsi, în casă sau la muncă, realizăm mișcări inutile. De obicei mișcările inutile sunt eliminate printr-o mai bună organizare a spațiilor de depozitare și a activităților pe care le realizăm.

Mișcările inutile implică resurse fizice, ele consumă energie. Astfel, o buna organizare ne poate facă să fim inclusiv mai odihniți. Astfel, când începem o activitate, la locul de muncă sau acasă, este necesar să ne asigurăm că avem tot ceea ce ne trebuie pentru a efectua activitatea respectivă.

În mediul profesional, în producție, apar foarte multe mișcări inutile atunci când nu avem aproape de locul de muncă elemente care aparent sunt nesemnificative, dar pot genera o risipă foarte mare.

De exemplu mănuși de protecție, antifoane, lavete și alte elemente de protecție și curățenie. Putem elimina aceste mișcări inutile printr-un sistem vending amplasat direct în producție.

Specialiștii Sterge.ro vă pot oferi toate informațiile necesare referitoare la aparatele vending.

1-risipe

6. Defecte și greșeli – Orice greșeală pe care o facem poate duce la risipe și pierdere de timp și bani. Uneori este necesar să reluăm o activitate când greșim, de exemplu uităm mâncarea în cuptor și se arde sau reglăm temperatura prea mare și astfel reluăm procesul de gătit.

Alte ori este necesar să reparăm greșeala, dacă acest lucru este posibil. De exemplu, uităm hainele la uscat afară și vine ploaia. Cauzele greșelilor și ale defectelor produse prin greșeli sunt multiple.

Însă o bună planificare, pregătire și organizare a activităților, împreună cu evitarea realizării a prea multe activități în același timp, ne poate ajuta să evităm greșelile și defectele.

Produsele ce nu sunt de calitate pot duce la greșeli, chiar la accidente sau răniri. Când spălăm baia, o mănușă ruptă poate duce la iritația mâinilor. Astfel în activitățile care prezintă riscuri, avem nevoie de cel mai bune produse de siguranță și protecție.

Specialiștii Șterge.ro vă pot ajuta să alegeți produsele potrivite pentru activitatea dumneavoastră.

7. Timpi de așteptare  – Vrem să facem ceai pentru noi și musafirii noștri. Pregătim cănile, ceaiul, zahărul, mierea, le punem pe o tavă si apoi punem apa la fiert. Și așteptăm.

De ce nu am pus prima dată apa la fiert și apoi să pregătim toate cele de mai sus? Astfel, timpul de pregătire se suprapunea cu timpul de fierbere și reduceam timpii de așteptare. Dimineața vrem să mâncăm pâine prăjită. Scoatem pâinea, scoatem farfurii, untul, gemul, un cuțit, pregătim masa și abia apoi punem pâine la prăjit.

Dacă primul pas ar fi fost să punem pâinea la prăjit ea ar fi fost gata până pregăteam noi masa și astfel nu mai aveam timp de așteptare.

Poate că nu mai suntem conștienți tot timpul, însă în activitățile zilnice, personale și profesionale, avem foarte mulți timpi de așteptare.

Care sunt o risipă serioasă deoarece nu suntem productivi în aceste perioade. Dacă mașina de spălat îți spune că mai are 5 minute până termină ciclul, nu sta lângă ea să aștepți, poți face altceva în paralel!

8. Subutilizarea sau suprautilizarea oamenilor  – Dacă ai un talent, de exemplu să scrii nuvele sau să cânți la chitară, dar îți petreci timpul la televizor sau cu alți ”hoți de timp”, asta înseamnă că faci o risipă a talentului tău și te subutilizezi. Sau poate că nu ți-ai descoperit un talent și ai putea să o faci explorând diverse hobby-uri. Pe de altă parte, când îți asumi foarte multe activități sau iți propui să realizezi foarte multe într-o zi, te suprautilizezi și poți să ajungi la niveluri mari de oboseală și stres.

Astfel, este necesar să echilibrăm talentele și competențele noastre cu activitățile pe care le realizăm și să ne încărcăm timpul disponibil într-un mod optim. Suprautilizare este și când se strică mașina de tuns iarba și te apuci să o repari deși nu ai absolut nici o cunoștință în domeniu. Există riscul să generezi defecte și greșeli care o să te coste și mai mulți bani.

În viața personală, dar și în viața profesională, graba și implicarea în foarte multe activități – multitasking – pot duce la risipe, la pierderi de timp și de bani. Lipsa unei minime planificări a activităților și a unei organizări a spațiului de lucru pot de asemenea să ducă la stres, oboseală și să ne facă să trecem prin toate formele de risipă despre care am vorbit.

Ce este de făcut? Putem încerca să aplicăm principiile Îmbunătățirii continue în viața de zi cu zi. Vei afla cum poți face asta din următorul articol intitulat ”5S în Bucătărie”.

Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi


Tocmai ai adaugat acest produs in cos:

Catre cos