Ce faci când vrei să crești agilitatea unui business? - Sterge.ro

Ce faci când vrei să crești agilitatea unui business?

Mulți termeni de business pe care îi folosim sunt încărcați cu mai multe înțelesuri și astfel pot crea confuzii între interlocutorii care înțeleg lucruri diferite din aceleași cuvinte.

Iată câteva exemple: Inovație, Managementul Schimbării, Transformare Digitală, Strategie Digitală, Managementul Performanței, Disruptiv, Inteligență Artificială, Agile, chiar și start-up.

Atunci când cineva utilizează cuvântul “Agile”, se poate referi la organizații agile, agilitate în business, la organizații ‘Agile’, la mentalitatea și principiile ‘Agile’, la metode ‘Agile’ sau pur și simplu la oameni agili.

  • O persoană agilă este cineva care se mișcă ușor și repede.
  • Agilitatea în business are legătură cu rapiditatea deciziilor și adaptarea la modificarea contextului.
  • O organizație agilă este cea care reușește să se miște ușor și repede pe piețele pe care activează, dând dovadă de o agilitate crescută în business.
  • Mentalitatea ‘Agile’, pornită din dezvoltarea de software, se referă în primul rând la ‘Agile Manifesto’ și principiile asociate.
  • Metodele ‘Agile’ transpun mentalitatea ‘Agile’ in practică și vin de obicei cu un set de etape, pași, activități, roluri, artefacte.
  • Organizațiile ‘Agile’ sunt cele care au adoptat ‘Agile Manifesto’ si principiile asociate în felul cum funcționează ca afacere și interacționează cu clienții și partenerii. Astfel de organizații aplică de obicei un mix de metode ‘Agile’ și au structuri organizaționale adaptate susținerii acest nou mod de operare.

Recomandari sterge.ro

Plecând de la aceste clarificări, putem explora și aspecte precum cele de departamente mai agile, echipe agile pe proiecte, departamente sau proiecte care își propun să devină ‘Agile’ sau, mai specific, să adopte anumite metode ‘Agile’ pe care le consideră potrivite pentru contextul lor.

O întrebare din ce în ce mai frecventă în cadrul echipelor de conducere este “Cum putem să fim o organizație mai agilă?”. Adoptarea mentalității ‘Agile’ și a unui mix de metode ‘Agile’ în companie este doar una dintre soluții.

Am dezbătut această direcție recent chiar în cadrul unui ‘Agile Transformation Lab’, alături de directori și manageri din circa 10 industrii diferite. În cadrul atelierului de lucru, am punctat și câteva tipuri de structuri organizaționale care sprijină moduri de lucru ‘Agile’.

Răspunsul la întrebarea legată de agilitatea în business ține de aspecte avansate de strategie și design organizațional. Concluzia principală este că e nevoie să fie gestionată într-un mod profesionist tranziția de la configurația curentă a organizației (de Strategie de business + Structură și roluri + Oameni și cultură, mindset și competențe + Recompense adecvate + Procese decizionale, moduri de lucru și aplicații de business care le susțin) la o configurație viitoare care să sprijine mai bine creșterea business-ului.

Această tranziție nu este una ușoară, așa cum nu este nici alegerea unei configurații viitoare sau a configurațiilor intermediare până acolo. Un prim pas este o claritate mai bună asupra termenilor și metodologiilor, urmat de explorări în părți din organizație cu experimente pentru creșterea agilității.

La aceste demersuri pot contribui, cu un impact major asupra șanselor de reușită ale tranziției, persoane cu expertiză în creșterea unei organizații, care mixează înțelegerea:

  • afacerii, a piețelor și a industriilor;
  • dinamicii organizației și a oamenilor, a culturii și a evoluției rolurilor;
  • unui set extins de metodologii și instrumente moderne de business.

Am ținut să scriu aceste rânduri de clarificare pentru că am ajuns să am des în ultima perioadă astfel de discuții și m-am gândit că ar putea fi o perspectivă de care să beneficieze cât mai mulți oameni care își pun întrebări despre dezvoltarea agilității organizațiilor.

Articolul poate fi regăsit și la: https://www.linkedin.com/pulse/ce-faci-c%C3%A2nd-vrei-s%C4%83-cre%C8%99ti-agilitatea-unui-business-b%C3%BClent-duagi/Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi


Tocmai ai adaugat acest produs in cos:

Catre cos
Pentru a putea oferi o experienta complexa utilizatorilor nostri, platforma sterge.ro foloseste cookie-uri. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare cookie-uri, si politica de confidentialitate.
SUNT DE ACORD!