Cum este influentat costul hartiei de evolutia costului materiei prime pulp in 2022 - Sterge.ro

Cum este influentat costul hartiei de evolutia costului materiei prime pulp in 2022


Materia prima destinata productiei de hartie de tip ‘tissue’, adica hartie igienica si produse asociate (prosoape de maini din hartie, lavete din hartie, batiste etc) si anume produsul ‘pulp’ este un produs de tip comoditate bursiera cu crestere constanta si continua in ultimii 20 ani.

Inflatia anuala de pret, in general de 2-3 % p.a., cu stagnari si scaderi ocazionale in acelasi ordin de marime, este normala pentru acest tip de comoditate, in conditiile cresterii constante a consumului (din ce in ce mai multi locuitori ai planetei care merg la toaleta!) si datorita cresterii calitatii produsului – o hartie igienica sau de uz igienic mai fina inseamna mai mult pulp din fibra virgina (din material lemnos, mai scump decat pulp-ul din material reciclat, obtinut din circuite de reciclare locale).

Interesant este faptul ca o tara precum China consuma intern circa 40% din pulp-ul din fibra virgina produs global si cresterea calitatii vietii in China –accelerata in ultimii ani- produce presiune inflationista continua pe pretul materiei prime!

Pandemia a adus schimbari importante in piata de hartie de uz igienic – pe de o parte consumurile de produse profesionale (pentru consumatorii de tip colectivitati, companii, institutii) au scazut dramatic – numarul de oameni din birouri s-a micsorat, iar consumul de hartie igienica de uz casnic a crescut din acelasi motiv.

Aparent cele doua variatii ar fi trebuit sa se compenseze, dar consumul de hartie igienica si produse complementare de acasa a insemnat o crestere de consum de pulp virgin (din lemn) datorita calitatii ridicate a produsului casnic si o scadere a consumului de produs de colectivitate centrat pe utilizarea pulp-ului din materie reciclata.

Concomitent, pandemia a adus si o scadere dramatica a cererii de hartie de copiator (intr-un procent important avand aceeasi sursa de materie prima – pulp virgin!), iar cele doua scaderi de consum au condus la scaderea abrupta a pretului pulp in 2020.

Imediat producatorii de hartie igienica ‘tissue’ au cumparat stocuri mari pentru a recupera scaderile de vanzari la revenirea din pandemie (prognozata initial in mod optimist la 1 an).

Acest comportament special a facut ca in 2022, cand economiile au inceput sa iasa din pandemie, cererea de pulp sa fie mai mare decat intr-un an normal, in conditiile in care productia materiei prime pulp este mai mica (lock-down, scadere de consum pe hartie print, lipsa de capacitate de transport containerizat).

In acelasi timp piata de hartie a mai fost influentata de cateva actiuni care au ‘impins’ pretul si mai sus:

  • China a anuntat in 2017 ca va interzice complet importul de deseuri cu incepere din 2021, cu scopul de a reduce poluarea, incluzand in aceasta categorie si hartia reciclata (o foarte mica parte avand efect poluant direct, cea mai mare parte fiind folosita pentru producerea de hartie igienica si de imprimanta) ceea ce a marit substantial cererea de pulp virgin de import.
  • Pandemia a determinat cresteri neasteptate in costul transportului containerizat (dublare, triplare chiar in functie de ruta) ceea ce s-a transmis direct in pretul materiilor prime cum este hartia pulp.
  • Cresterea costului energiei (electrice, gaz) care a fortat autoritatile din China, dar si din cateva state din UE (Italia de ex) sa introduca cote de consum care au limitat productia si au pus presiune pe importuri

Toate aceste elemente pe care le-am descris mai sus au condus la o crestere de peste 50% a pretului materiei prime, procent exeptional care nu poate fi absorbit de catre producatori si care se vede deja in preturile produsului finit sau se va vedea in urmatoarele 3 luni.

In cazul revenirii economiilor globale post-pandemie, productia de pulp, transportul si cererea se vor echilibra (foarte probabil ca productia de hartie de print si imprimanta va continua sa scada dramatic ca urmare a digitalizarii si iesirii din pandemie), iar pretul hartiei va scadea usor.

Desigur, numai in cazul in care razboiul din Ucraina nu va cauza distorsiuni ale economiei globale greu de anticipat in acest moment.

Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi


Pentru a putea oferi o experienta complexa utilizatorilor nostri, platforma sterge.ro foloseste cookie-uri. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare cookie-uri, si politica de confidentialitate.
SUNT DE ACORD!