De ce ar trebui să-ți pese de prosopul de hârtie sustenabil? - Sterge.ro

De ce ar trebui să-ți pese de prosopul de hârtie sustenabil?

Chiar și micile detalii contează atunci când vine vorba de durabilitatea generală a unui spațiu de lucru. Acele mici produse folosite zi de zi, ușor de trecut cu vederea, pot avea un impact semnificativ asupra mediului, sau a sănătății angajaților dar și social pe termen lung dar au și un impact asupra performanței clădirii.

De exemplu, luați în considerare sustenabilitatea umilului prosop de hârtie. Un articol recent (sursa articol) din The Conversation a demonstrat cât de amanunțită poate fi preocuparea față de mediu atunci când se examinează impactul general al unui produs pe întregul său ciclu de viață.

Dintr-o dată, întrebarea dacă este mai ecologică utilizarea unui prosop de hârtie de unică folosință sau a uscătorului de mâini, mare consumator de energie ia un nivel complet nou de complexitate (și, mai mult, nu există un răspuns clar la această întrebare).

Detaliile produselor noastre de bază, esențiale, de zi cu zi contează în din ce în ce mai mult.

Deci, ce determină prosoapele de hârtie, șervețelele și hârtia igienică să fie „sustenabile”?

Cea mai evidentă problemă pentru început este proveniența materiilor prime. Există un avantaj clar pentru mediu în alegerea produselor fabricate din materiale reciclate – de ce ar trebui să ne utilizăm fibre „virgine” pentru un produs de unică folosință? Atunci când această opțiune nu este disponibilă, alegerea produselor realizate din păduri certificate gestionate durabil, aprobate FSC sau din alte surse (cum ar fi trestia de zahăr sau fibrele de bambus) este totuși mai bună decât alternativa.

Albirea este o altă problemă cunoscută pentru produsele din hârtie – dacă se folosește clor elementar, poate elibera compuși precum dioxine și furani, care au un impact negativ asupra vieții acvatice. Ele afectează, de asemenea, sănătatea umană, afectând sistemul nostru reproductiv și imunitar, iar unele sunt posibile cancerigene. Există, totuși, opțiuni alternative. Albirea fără clor elementar utilizează un derivat  de clor, dar exista și metode de albire care nu au la bază derivați ai clorului, produsele obținute astfel având un grad de luminozotate scăzut sau chiar culoarea lemnului natur.

Un grup de substanțe numite alchilfenol etoxilați poate provoca, de asemenea, probleme, deoarece produc alchilfenoli la descompunere. Acestea pot fi găsite în orice produs de igienă pe bază de hârtie care este fie deja umedă (un prosop sau șervețel umed), fie conceput pentru a curăța lichidul (cum ar fi unele prosoape de hârtie uscate). Etoxilații de alchilfenol sunt perturbatori endocrini (interferează cu hormonii) pentru pești, păsări și mamifere și se descompun lent odată eliberați în mediu.

Unii coloranți, pigmenți – cum ar fi cei folosiți pentru a realiza modele colorate imprimate pe prosoape de hârtie și hârtie igienică – pot prezenta un risc pentru sănătate dacă conțin ftalați și metale grele. Ftalații sunt perturbatori endocrini cunoscuți și unele au fost legate de probleme de fertilitate, printre alte probleme de sănătate. Metalele grele sunt asociate cu probleme de toxicitate atât pentru oameni cât și pentru mediu.

Deci, care este cel mai bun mod de a alege cele mai durabile prosoape de hârtie, hârtie igienică, șervețele și produse de ștergere? Aflarea de unde provin materiile prime este primul pas. Materialele reciclate sau produsele realizate din păduri certificate, gestionate durabil reprezintă plusuri evidente în atingerea țintelor de sustenabilitate. De asemenea, caută orice informații despre procesul de albire folosit (dacă există) și optează pentru cel cu cea mai mică cantitate de clor.

Evitarea modelelor colorate este o modalitate ușoară de a elimina orice îngrijorare legată de substanțele periculoase din vopsele – alegeți doar șervețele albe simple, prosoape de hârtie și hârtie igienică cât mai lipsită de modele colorate.

 

Ca metodă suplimentară de siguranță, cereți intotdeauna furnizorului certificarile Ecolabel sau FSC ale produsului sau verificați ambalarea produselor folosite căutând pictogramele legate de sustenabilitate.

Cumpara acum consumabile de hartie certificate FSC si Ecolabel:

Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi


Tocmai ai adaugat acest produs in cos:

Catre cos
Pentru a putea oferi o experienta complexa utilizatorilor nostri, platforma sterge.ro foloseste cookie-uri. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare cookie-uri, si politica de confidentialitate.
SUNT DE ACORD!