Știați că bolile alimentare afectează 1 din 10 persoane din întreaga lume în fiecare an? - Sterge.ro

Știați că bolile alimentare afectează 1 din 10 persoane din întreaga lume în fiecare an?

Există peste 200 de astfel de boli – unele uşoare, dar altele mortale. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a stabilit Ziua Mondială a Securității Alimentare în 2018 pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la această problemă importantă.

OMS și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) facilitează în comun respectarea Zilei Mondiale a Securității Alimentare, în colaborare cu statele membre și alte părți interesate.

Ziua-Mondială-a-Securității-Alimentare-

Mâncare mai sigură, sănătate mai bună

Tema din acest an, „Mâncare mai sigură, sănătate mai bună”, evidențiază rolul pe care alimentele sigure și nutritive îl joacă în asigurarea sănătății și bunăstării umane și solicită un set de acțiuni specifice pentru a face alimentele mai sigure. Cu toții avem un rol de jucat; fie că creștem, procesăm, transportăm, stocăm, vindem, cumpărăm, pregătim sau servim alimente, siguranța alimentară este în mâinile noastre. Și dacă lucrăm împreună, cu toții putem ajuta la obținerea unor alimente mai sigure pentru o sănătate mai bună.

Cu ocazia acestei zile speciale, vă reamintim de ce curățarea și dezinfectarea suprafețelor sunt atât de importante intr-o bucătărie, mai ales în alimentație publică.

SIGURANȚA ALIMENTARĂ

De ce este atât de importantă curățarea și igienizarea în bucătărie? Curățarea și igienizarea sunt pași de bază într-o bucătărie, care se împart  între curățenia din timpul zilei și între diverse alte sarcini. Reprezintă unele dintre modalitățile cheie de a preveni pătrunderea bacteriilor în alimente. În timpul căror activități este important să curățați și când să igienizați?

 • Prepararea alimentelor crude și gata de consumat
 • Sarcini de curatenie la locul de preparare
 • Curățenie la părăsirea postului de lucru
siguranta-alimentara

Mai jos sunt pașii care trebuie urmați la implementarea curățării și igienizării:

Aceasta este singura metodă dovedită de a îndepărta murdăria și de a elimina bacteriile. Acești pași trebuie urmați în ordinea stabilită, astfel încât bacteriile să nu se poată ascunde în spatele murdăriei și grăsimilor. Acest lucru permite un timp de contact bun pentru ca dezinfectantul să fie eficient.

Utilizarea unui furnizor agreat și verificat este, de asemenea, esențială pentru eficiența proceselor de curățare. Produsele chimice, în special dezinfectanții, trebuie înregistrate și testate conform standardelor locale sau internaționale. Dezinfectantul trebuie diluat corect dacă acest fap teste posibil(ideal cu un dozator automat), introdus intr-o sticla cu pulverizator cu duzele reglate pentru a emana o ceața fină.

De asemenea, substanțele chimice trebuie etichetate corect în orice moment. Cei mai buni furnizori de produse chimice vor avea, de asemenea, diferite culori pentru a distinge cu ușurință diferitele substanțe chimice în timpul procesului de curățare pe măsură ce lucrați de la o zona la alta. Unii furnizori au un agent de curățare/dezinfectant 2-în-1 și susțin o procedură de curățare și igienizare în doar o etapă. Cu toate acestea, fiți conștienți de acest lucru, deoarece cele mai bune practici internaționale dictează o curățare și dezinfectare în doi pași.

Aceasta ar însemna să pulverizați același produs chimic de două ori, o dată pentru curățare și din nou pentru dezinfectare. Indiferent de dezinfectantul folosit, este extrem de important să curățați fizic o suprafață înainte de igienizare. Acest lucru asigură că murdăria și grăsimea sunt îndepărtate, deoarece bacteriile se pot „ascunde” în spatele acestora și descurajează procesul de sanitizare.

De asemenea, este important să rețineți că pentru a face curățarea trebuie folosită o lavetă de microfibră curată. Acest lucru se datorează faptului că acțiunea fizică a spălării este aproape mai eficientă în îndepărtarea bacteriilor decât dezinfectantul.

Timpul de contact pentru dezinfectant pe o suprafață este, de asemenea, important. Așadar, fiți atenți la furnizorii care promit perioade foarte scurte de igienizare. 3 – 5 minute sunt raportate ca fiind cele mai eficiente.

Curățarea și igienizarea sunt net diferite de modul în care am curăța în profunzime bucătăria.

lavete-microfibra-vs-carpe-bumbac

Curățarea profundă în bucătărie

Următorul pas în pilonul de curățare și igienizare a bucătăriei este curățarea profundă. Toate zonele din bucătărie trebuie curățate. Acest lucru este fundamental pentru a nu permite bacteriilor să se dezvolte. Așa cum este adesea cazul, principala prioritate a bucătăriei este de a face și servi mâncarea. Când găsește cineva timp pentru a curăța întreaga bucătărie? Elaborarea unui program de curățare ar sta la baza unei proceduri de curățare profundă.

Cum să dezvoltați un program de curățare:

 • În primul rând, identificați articolele cu cel mai mare risc și curățați-le cel mai des (critice). Aceste zone ar include articolele de curățare zilnică a bucătăriei (curățate pe măsură ce mergi): Mese, Echipamente cu risc ridicat, Plăci de tăiere, Toate zonele de contact cu alimentele.
 • În al doilea rând, evidențiați zonele care nu sunt critice, dar care intră în contact indirect cu alimentele (riscuri majore). Rafturi in toate zonele, Chiuvete, Vane, Mânere
 • În cele din urmă, abordați toate celelalte zone care nu intră în contact cu alimentele și identificați cât de des aceste zone acumulează murdărie (riscuri minore) – Echipament de gatit , Etajere, Pereți, Picioarele mesei ,Ușile.

Odată ce aceste zone au fost identificate, enumerați toate articolele pe secțiune.

Programul de curățenie stă la baza curățeniei în bucătărie în general, dar în special a politicii de curățare profundă.

Efectuarea unui program de curățare profundă este singura metodă eficientă care asigură curățarea tuturor zonelor din bucătărie în funcție de riscuri. Acest lucru asigură, de asemenea, că și curățarea are loc într-un mod eficient în timp și alte resurse.

Cât de detaliat ar trebui să fie un program de curățenie?

Pentru a vă asigura că toate zonele sunt curățate cel puțin o dată pe săptămână în curățarea normală a bucătăriei, toate zonele ar trebui să fie enumerate și ar trebui să fie specifice bucătăriei dvs. Veți observa, de asemenea, că mesele fac parte atât din programul de curățare pe măsură ce lucrați, cât și din programul de curățare profundă.

program-curatenie

Care este diferența între curățenia profundă și cea de moment?

Diferența se reduce la curățarea de moment față de curățarea profundă (la sfârșitul turei).

De ce asta? Acest lucru se datorează faptului că mesele vă vor ține alimentele, plăcile de tăiat și toată pregătirea are loc pe aceste articole. Deci este nevoie de atenție pentru o curățare mai concentrată.

Care sunt pilonii siguranței alimentare?

 • Curățare și igienizare
 • Igienă personală
 • Depozitarea alimentelor
 • Controlul temperaturii
 • Manipularea alimentelor

Vreți să aflați mai multe despre siguranța alimentelor? Vă doriți un audit din partea unui specialist? Apelați aici

Îți recomandăm următoarele produse pentru siguranță alimentară

 • Detergent ecologic GREASE Classic, Green Care, degresant pentru suprafetele din bucatarie, frigidere, cuptoare, aparate de feliat si taiat, 750ml, certificat Ecolabel

  5.00 out of 5
  26.82lei + TVA bucata
 • Dezinfectant pentru suprafete, fara clatire, Purell Surface Sanitising Spray 32675, 750ml

  5.00 out of 5
  29.38lei + TVA bucata
 • Laveta tesuta din microfibra 40x 40, 20 lavete / set R6016

  3.37lei + TVA bucata
 • Laveta universala, de utilizare extinsa, netesuta, 100 portii / rola, dim. laveta. 30 x 28 cm ,R800150

  9.00lei + TVA rola

Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi


Tocmai ai adaugat acest produs in cos:

Catre cos
Pentru a putea oferi o experienta complexa utilizatorilor nostri, platforma sterge.ro foloseste cookie-uri. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare cookie-uri, si politica de confidentialitate.
SUNT DE ACORD!