Germenii în bucătărie - Sterge.ro

Germenii în bucătărie

O singură celulă bacteriană poate deveni mai mult de 8 milioane de celule în mai puțin de 24 de ore!

Bucătăria adăpostește mai mulți germeni decât orice altă cameră din casă. Iată 6 sfaturi pentru a-ți proteja familia.

În timp ce băile au o reputație proastă când vine vorba de germeni, bucătăria este cea care adăpostește de fapt mai multe bacterii decât orice altă cameră din casă.

Și acești germeni – aceiași care pot provoca o răceală sau gripă să se răspândească într-o gospodărie ca un incendiu de pădure – pândesc peste tot, de la bureții pe care îi folosiți pentru a vă curăța blatul la placa de tăiat și la scurgerea chiuvetei.

Încă nu ești îngrijorat? Luați în considerare acest lucru: o singură celulă bacteriană poate deveni mai mult de 8 milioane de celule în mai puțin de 24 de ore! Numărul de bacterii necesare pentru a îmbolnăvi oamenii poate varia de la 10 până la milioane. Și infecțiile se răspândesc atunci când germenii sunt transferați de la un articol contaminat (să zicem, placa de tăiat) la mâini și la corp.

Dar puțină atenție la igienă vă poate ajuta să vă mențineți  bucătăria liberă de microorganisme în acest sezon de răceală și gripă. Iată 10 moduri de a începe:

Îndepărtează sursele de germeni

Bureții de bucătărie sunt sursa nr. 1 de germeni din toată casa. De ce? Umezeala, micro-spațiile care fac din burete un dispozitiv de curățare atât de eficient, îl fac, de asemenea, o casă confortabilă pentru microbi dar și greu de dezinfectat. Ștergerea blaturilor sau a vaselor cu un burete murdar va transfera doar bacteriile de la un articol la altul. „Udați-vă buretele și apoi introduceți-l în cuptorul cu microunde timp de două minute pentru a elimina germenii care se ascund în interiorul crăpăturilor”, spune Neil Schachter, MD, director medical de îngrijire respiratorie la Muntele Sinai din New York și autorul cărții The Good Doctor’s Guide to Colds and Grip.

Practicați o bună soluție de ștergere a vaselor

Cârpa ta de bucătărie nu este cu adevărat mai bună decât bureții tăi. Și, ca și bureții, folosirea unei cârpe murdare pentru a curăța blatul de bucătărie va răspândi doar germeni. Cea mai bună soluție este să înlocuiți cârpele aproximativ o dată pe săptămână. „Lăsați-le să se usuce între utilizări, deoarece majoritatea bacteriilor se dezvoltă numai în umiditate”, spune Schachter. De fapt, pot supraviețui doar câteva ore pe suprafețe uscate. „Carpele trebuie spălate în mașina de spălat și apoi uscate la temperatură mare”, spune el.

Robineții, mânerele ușilor frigiderului și clanțele ușii sunt următoarele pe lista vinovaților din bucătărie care ajută și susțin germenii. Utilizați spray sau șervețele dezinfectante pe robinetele chiuvetei, mânerele frigiderului, mânerele aragazului, mânerele dulapurilor, coșurile de gunoi, clanțele ușilor și orice altă zonă pe care o atingeți cu mâinile. „Aceste spray-uri sau șervețele ucid germenii la contact”, explică Schachter. „Acest lucru este cu adevărat important și ar trebui făcut de mai multe ori pe zi înainte și după atingerea acestor obiecte”, spune el. „Nu uitați să ștergeți telefonul”, adaugă Charles Gerba, dr., profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona din Tucson. „De multe ori, cineva gătește și are o întrebare pentru apropiați, așa că el sau ea își sună părinții pentru a afla cum să-l facă, iar bacteria este lăsată pe telefon și crește.”

Curățați cu atenție placa de tăiere.

Crăpăturile și crăpăturile din placa dvs. de tăiat oferă mult spațiu pentru creșterea bacteriilor. „Tabla medie de tăiat are cu aproximativ 200% mai multe bacterii fecale decât scaunul mediu de toaletă”, spune Gerba. „Oamenii nu dezinfectează plăcile de tăiat”, spune el și ar trebui. „Nu tăiați puiul și apoi salata pe aceeași masă de tăiat fără să o dezinfectați”, subliniază el. Mai bine, „folosiți plăci separate pentru carne crudă și prepararea salatelor.” În plus, el spune că este important să curățați și să dezinfectați interiorul frigiderului, cuptorului cu microunde, dulapurilor și a altor suprafețe care intră în contact frecvent cu alimentele.

Curăță cu atenție canalul de scurgere.

Canalele de scurgere atât din chiuveta de bucătărie, cât și din cadă oferă încă o altă ascunzătoare umedă pentru bacterii. „Pentru a ucide aceste insecte acolo unde trăiesc, folosiți bicarbonat de sodiu și o periuță de dinți veche pentru a scăpa de pete, mizerii și murdărie din jurul canalizării”, spune Schachter. „Dezinfectați canalele de scurgere în mod regulat, așa cum ați proceda pentru orice altă suprafață.”

Spălați-vă mâinile înainte de mese și gustări.

Chiar merge. „În bucătărie, primul moment pentru a vă spăla pe mâini și pentru a vă asigura că și copiii tăi o fac, este înainte să mănânci ceva”, spune Schachter. „Folosește apă și săpun pînă la cot”, spune el. “Săpunul anti-bacterian este o idee bună pentru o protecție suplimentară. Oamenii care se spală pe mâini de șapte ori pe zi au cu aproximativ 40% mai puține răceli decât o persoană obișnuită”, spune el.

Nu folosi în comun prosoapele de mâini.

După ce vă spălați mâinile, uscați-le cu un prosop de hârtie — nu un prosop de mână comun care poate fi un refugiu sigur pentru microbi, spune Schachter.

Gătirea completă și uniformă a alimentelor

În general, cu cât temperatura atinsă este mai mare, cu atât mai mulți germeni sunt uciși. „De asemenea, spălați bine salatele, fructele și legumele în apă curată pentru a îndepărta toate urmele de sol, insecte sau pesticide”, spune Schachter. Mănâncă mâncare gătită. Aceasta se răcește și se pune la frigider în decurs de o oră. Și niciodată nu reîncălziți mâncarea de mai multe ori, spune el. De asemenea, este o idee bună să păstrați frigiderul la sau sub 37 ° F. Acest lucru va ajuta la încetinirea creșterii microbilor din alimentele răcite. Păstrați congelatoarele la sau sub 0°C.

Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi


Pentru a putea oferi o experienta complexa utilizatorilor nostri, platforma sterge.ro foloseste cookie-uri. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare cookie-uri, si politica de confidentialitate.
SUNT DE ACORD!