Mentenanță Productivă Totală (TPM - Total Productive Maintenance)

Mentenanță Productivă Totală (TPM – Total Productive Maintenance)

0-TPM---Total-Productive-Maintenance-–-Mentenanță-Productivă-Totală

Mentenanța Productivă Totală (TPM) este o metodologie Lean care își propune să îmbunătățească productivitatea, eficiența și calitatea prin implicarea tuturor angajaților în mentenanța echipamentelor și utilajelor. TPM se bazează pe ideea că fiecare mașină și proces are potențialul de a fi optimizat și că cea mai bună modalitate de a realiza acest lucru este prin implicarea tuturor părților interesate în proces.

TPM a fost dezvoltat în Japonia în anii 1970 și de atunci a fost adoptat pe scară largă de companiile de producție din întreaga lume. TPM poate fi implementată sub forma unui program. La nivel mondial există mai multe abordări referitoare la implementarea TPM.

Vă prezentăm mai jos o posibilă abordare de implementare, în pași:

 1. Formarea unei echipe TPM: primul pas în implementarea TPM este de a forma o echipă care va fi responsabilă de implementarea și gestionarea programului. Această echipă ar trebui să includă reprezentanți din toate departamentele companiei, inclusiv management, producție, mentenanță și asigurarea calității;
 2. Efectuarea unei evaluări: Următorul pas este efectuarea unei evaluări a practicilor curente de mentenanță din organizație. Această evaluare ar trebui să identifice oportunitățile de îmbunătățire și să stabilească un punct de referință pentru măsurarea progresului, adică anumiți indicatori (KPI) relevanți;
1-Mentenanță-Productivă-Totală
 1. Elaborarea unui plan TPM: Pe baza rezultatelor evaluării, echipa TPM ar trebui să elaboreze un plan cuprinzător care să conțină scopurile, obiectivele și activitățile programului. Planul trebuie conceput în așa fel încât să implice toate părțile interesate în procesul de mentenanță și ar trebui să fie revizuit și actualizat în mod regulat;
 2. Activități de îmbunătățire concentrate: Programul TPM ar trebui să se concentreze pe identificarea și eliminarea cauzelor rădăcină ale defecțiunilor echipamentelor și ale timpului de nefuncționare al acestora. Acest lucru poate fi realizat prin activități precum mentenanță autonomă, care implică împuternicirea operatorilor pentru a efectua sarcini de mentenanță de rutină. Atunci când se realizează mentenanța autonomă, operatorii vor avea nevoie de echipament de protecție și produse de curățenie industrială, deoarece în cadrul mentenanței se realizează și curățarea utilajului sau a anumitor subansamble ale acestuia.

Specialiștii Sterge.ro vă pot oferi toate informațiile necesare referitoare la alegerea corectă a produselor de curățenie și siguranță pentru mentenanță.

 1. Activități de mentenanță planificate: Activitățile de mentenanță planificate implică programarea sarcinilor de mentenanță de rutină, cum ar fi inspecții, lubrifiere sau înlocuirea unor componente, pentru a preveni defecțiunile și a prelungi durata de viață a utilajului;
 2. Educație și formare: Educația și formarea sunt componente esențiale ale TPM, deoarece astfel toți angajații înțeleg importanța mentenanței și au cunoștințele și abilitățile necesare pentru a-și îndeplini rolurile în mod eficient.
 3. Măsurarea performanței: Pasul final în implementarea TPM este stabilirea indicatorilor de performanță care pot fi utilizați pentru a evalua eficacitatea programului. Putem vorbi despre timpul de funcționare a echipamentului, timpii de staționare, costurile cu mentenanța și implicarea angajaților.

Principalele beneficii ale implementării TPM sunt:

 1. Fiabilitate ridicată a utilajelor;
 2. Îmbunătățirea productivității;
 3. Costuri reduse cu întreținerea utilajelor;
 4. Calitate îmbunătățită.

Total Productive Maintenance este un program care poate ajuta companiile de producție să îmbunătățească productivitatea, eficiența și calitatea.

2-Mentenanță-Productivă-Totală

În general, TPM este un instrument valoros pentru orice organizație care se angajează să își îmbunătățească continuu și să își optimizeze procesele de producție.

Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi


Tocmai ai adaugat acest produs in cos:

Catre cos
Pentru a putea oferi o experienta complexa utilizatorilor nostri, platforma sterge.ro foloseste cookie-uri. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare cookie-uri, si politica de confidentialitate.
SUNT DE ACORD!