Microfibra, materialul minune al curateniei - Sterge.ro

Microfibra, materialul minune al curateniei

Pentru a intelege calitatile de neegalat ale lavetei de microfibra, haideti sa vedem ce se ascunde in spatele materialului din care este facuta:

Microfibra folosita in lavetele destinate curateniei este in mod uzual un amestec de doua fibre sintetice, poliamida (sau nylon) si poliester. Ambele sunt materiale plastice, care sunt fabricate din produs petrolier – de aici latura ne-ecologica a produsului –vom reveni, pentru ca exista cateva alte beneficii pentru mediu care echilibreaza amprenta de mediu a acestui produs. Combinatia celor doua fibre produce un material foarte fin, cu milioane de fibre foarte subtiri, rezistente la rupere si cu absorbanta buna la lichide.

lavete-de-microfibra-mai-multe-culori

Cele doua fibre sintetice sunt trecute fortat, simultan si la temperatura inalta prin tuburi foarte subtiri, unde cele doua fibre se impletesc. Ulterior fibrele sunt ‘sparte’ in micro-fibre de 10-20 de ori mai mici decat fibra initiala. In functie de calitatea materialului (procentul de  polamida confera rezistenta si subtirime sporita) marimea micro-fibrelor este de 10-100 ori mai subtire decat a firului de par uman! Materialul rezultata are o concentratie uriasa de fibre microscopice fata de lavetele tesute uzuale.

In medie fiecare fibra are un diametru de 3-5 microni si este de 50 de ori  mai usoara decat firul din dresurile de dama! Este mai subtire decat bobul de polen (5-10 microni), celula sanguina (10-30 microni) si comparabila ca marime cu majoritatea bacteriilor (1-5 microni), totusi mai mare decat virusurile (sub 0,5 microni).

Microfibra poate curata particule de aceeasi marime cu cea a fibrelor din componenta, de aceea se pot ‘mandri’ cu clasificarea de anti-microbiene sau anti-bacteriene (in functie de calitatea materialului), dar asumarea de calitate anti-virala este exagerata si ar trebui sa fie privita cu suspiciune de catre utilizatori.

Cum curata lavetele de microfibra murdaria de pe suprafete?

Fibrele care compun materialul au o incarcatura electrostatica usor pozitiva, ceea ce le confera calitatea de a atrage particulele de praf si murdarie, care sunt incarcate negativ. Mai mult, materialul are calitatea de a ‘absorbi’ particulele de dimensiuni comparabile datorita fortelor van der Waals. Aceste forte functioneaza in cazul oricarui contact molecular si atomic, la distante mici si pentru particule de dimensiuni comparabile; prin urmare, dimensiunile foarte reduse si numarul foarte mare de fibre din microfibra fac din acest material un ‘magnet’ pentru murdarie, dar si pentru bacteriile si microorganismele de dimensiuni comparabile.

structura lavetei de microfibra

In mod normal, o laveta din material textil sau netesut foloseste un detergent pentru a desprinde murdaria de pe suprafete, apa (din solutia de curatare sau prin utilizare ulterioara in proces de clatire) dizolva aceasta murdarie, iar laveta preia rezultatul prin absorbtia solutiei rezultate.

Laveta de microfibra nu are nevoie de detergent (surfactantul care ‘desprinde’ murdaria de pe suprafata), ci doar de apa – in cazul suprafetelor foarte murdare, sau poate fi folosita uscata. Fibrele din coponenta actioneaza cum am descris mai sus si ‘elibereaza’ suprafata de particulele de murdarie sau de microorganisme.

O laveta de microfibra poate absorbi de 7 ori greutatea proprie de apa, mult superioara altor materiale din lavetele si carpele folosite la curatenie.

Prin clatirea cu apa calda, fibrele se ‘indreapta’ si elibereaza murdaria retinuta in procesul de curatenie.

Ce este remarcabil la acest material este ca prin spalare nu isi pierde calitatile de curatare.

Exista studii facute in spitale prin care s-a evidential faptul ca lavetele de microfibra folosite isi maresc puterea de curatare si efectul antibacterian dupa 75 de cicluri de spalare si incep sa aiba efect mai scazut dupa 150 de cicluri, dar la 150 de cicluri, de cele mai multe ori, calitatea lavetei de microfibra este mai buna decat dupa prima spalare!

Calitatile exceptionale de curatare ale microfibrei sunt puse in balanta cu amprenta de sustenabilitate a produsului.

Spuneam la inceputul articolului ca cele doua fibre componente sunt sintetice, produse din petrol, deci printr-un proces de fabricatie poluant sau nesustenabil. Contra-argumentul este ca ele pot fi produse din materiale plastice reciclate, ele fiind la randul lor reciclabile.

Un alt argument pozitiv pentru pozitia de sustenabilitate este cel conform caruia folosirea microfibrei se face fara utilizarea de detergenti si solutii de curatare, care in cele mai multe situatii sunt poluante pentru mediu (si prin procesul de productie si dupa utilizare prin eliminarea lor in apele reziduale). Desigur folosirea de detergenti ecologici – gama green care de la TANA, oferita de sterge,ro este un bun exemplu- se poate imbunatati eficacitatea curateniei, fara impact pentru mediu

Ultimele studii arata ca prin spalare automata, microfibra elimina reziduuri plastice in apa reziduala , ceea ce conduce la poluarea marilor si a oceanelor, dar pe de alta parte orice laveta sau carpa are acelasi efect (foarte putine materiale componente sunt din fibre naturale, neutre din punct de vedere eco).

Concluzia este ca lavetele din microfibra sunt produse de mare valoare pentru curatenia profesionala, mai ales ca se pot folosi fara solutii de curatare sau dezinfectare.

Ele au cicluri de viata foarte lungi, ceea ce este avantajos din punctul de vedere al costurilor, dar si al cantitatii mici de deseuri rezultate (lavetele clasice si carpele genereaza volume mult mai mari de deseuri toxice – fiind impregnate cu solutii de curatat si dezinfectare).

Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi


Pentru a putea oferi o experienta complexa utilizatorilor nostri, platforma sterge.ro foloseste cookie-uri. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare cookie-uri, si politica de confidentialitate.
SUNT DE ACORD!