Sustenabilitate proactiva – un unghi proaspat - Sterge.ro

Sustenabilitate proactiva – un unghi proaspat

papernet cu tehnologia bio tech

Una dintre cele mai des intalnite directii de sustenabilitate in productia de hartie de uz igienic – mai ales in zona de produs profesional, acolo unde volumele de consum sunt concentrate pe toaletele publice – este folosirea de materie prima reciclata, cu impact mic asupra padurilor.

O alta masura foarte populara in aceeasi directie de sustenabilitate este folosirea de materie prima, celuloza, din surse controlate,certificate, material lemnos din paduri de cultura sau folosirea de resturi vegetale (crengi, frunze) rezultate in procesul de prelucrare a masei lemnoase pentru alte industrii (mobila, constructii etc).

Pentru acest tip de politica de sustenabilitate, certificarea FSC este cea mai puternica dovada a unei politici sustenabile corecte si va face subiectul altui articol.

Tehnologii cu abordare sustenabila proactiva

Astazi doresc sa va atrag atentia asupra unei tehnologii care are o abordare sustenabila proactiva. Tehnologia vine de la unul dintre cei mai mari producatori de hartie din lume, grupul italian Sofidel, prezent si in Romania, inclusiv cu o unitate de productie foarte moderna, fabrica Comceh din Calarasi.

Sofidel este unul dintre cei mai mari producatori de celuloza si hartie din lume, fiind numarul 2 in Europa si unul dintre cei mai activi jucatori in zona de sustenabilitate. Puteti gasi mai multe detalii aici:  https://www.sofidel.com/en/news-items/sofidel-among-european-environmental-leaders-awarded-by-cdp/

sofidel-sustenabilitate

Papernet Bio Tech

Tehnologia despre care vorbim astazi se numeste Bio Tech si este inglobata intr-o gama intreaga de produse din categoria hartie igienica profesionala, gama Papernet Bio Tech.

Pe langa faptul ca toate produsele companiei poarta certificarile de sustenabilitate mentionate mai sus, compania Sofidel fiind inclusa in ‘2021 Climate Change A List’ cu clasificarea maxima, produsele vin cu o inovatie care imbina functionalitatea cu sustenabilitatea: hartia din care sunt facute produsele include tehnologia numita Biologic Active, ceea ce inseamna ca inglobeaza un amestec de 5 bioactivatori, microorganisme total inofensive pentru mediu si utilizatori.

Acesti bioactivatori, sau spori non-bacterieni, odata ce hartia intra in contact cu apa, incep sa actioneze asupra reziduurilor din apa, deci si din conducte, eliberand enzime si dizolvandu-le printr-un proces natural, accelerat. Acestia actioneaza continuu si fac ca dupa numai 4 saptamani conductele de canalizare sa fie curatate, eliminandu-se astfel si depunerile neprietenoase cu mediul prezente pe peretii conductelor din alte cauze.

Procesul descris mai sus are trei componente importante pentru mediu si utilizatori:

  1. dizolvarea accelerata a materiilor organice si transformarea lor in reziduu organic ‘prietenos’ cu mediul – practic are loc o curatare naturala a apelor reziduale
  2. procesul conduce la eliminare mirosurilor date de scurgerile infundate si face inutila utilizarea de detergenti si parfumuri chimice care sa elimine mirosurile si care au amprenta negativa asupra mediului
  3. prin curatarea depunerilor de pe conductele de canalizare si scurgeri nu mai este necesara utilizarea de chimicale agresive pentru desfundare
bioactivatori-conducte-curate

Eficienta tehnologiei Bio Tech

Eficienta tehnologiei Bio Tech a fost demonstrata de numeroase studii de laborator si practice efectuate de catre Departamentele de chimie industriala si biologie ale Universitatii din Pisa care, in perioada 2016-2017 au analizat apele reziduale inainte si dupa utilizarea produselor cu tehnologie Bio Tech.

Suprinzator, dupa 6 luni de utilizare constanta a produselor, s-a constatat ca tehnoliga Bio Tech combate eficient proliferarea a doua bacterii foarte periculoase pentru sanatate, Staphilococcus Aureus si Pseudomonas Aeruginosa, impotriva carora unitatile de sanatate publica folosesc cantitati importante de dezinfectanti, cu costuri foarte mari.

Anterior, inca din 2013, prestigiosul laborator SGS Institut Fresenius a certificat actiunea Bio Tech impotriva Legionella Pneumophila, Salmonella și Escherichia Coli, bacterii care pot fi întâlnite în mod obișnuit în medii precum conducte, restaurante, băi publice și care sunt adesea responsabile pentru epidemii reale.

Concluzia este ca avem la indemana un produs inovator, pe de o parte foarte util, mai ales acolo unde conductele si scurgerile vechi sunt colmatate si intretinerea lor este costisitoare, dar si prietenos cu mediul inconjurator.

Va propun un video de prezentare al produsului Bio Tech:


Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi


Pentru a putea oferi o experienta complexa utilizatorilor nostri, platforma sterge.ro foloseste cookie-uri. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare cookie-uri, si politica de confidentialitate.
SUNT DE ACORD!