Sistemul de Producție Toyota – ”Casa Sistemului de Producție Toyota”

Sistemul de Producție Toyota – ”Casa Sistemului de Producție Toyota”

0-cover-Sistemul-de-Producție-Toyota-Casa-Sistemului-de-Producție-Toyota

În mediul de afaceri competitiv de astăzi, fiecare organizație dorește să-și îmbunătățească operațiunile și să-și maximizeze productivitatea. Printre diferitele metodologii și tehnici de management, Lean și Kaizen au apărut ca unele dintre cele mai eficiente modalități de a eficientiza operațiunile, de a crește eficiența.

Cu toate acestea, Lean și Kaizen își au rădăcinile în Toyota Production System (prescurtat TPS), o filozofie de management dezvoltată de Toyota Motor Corporation în anii 1950.

trimestre-sub-lupa-raport

Originile sistemului de producție Toyota

După al Doilea Război Mondial, Japonia a fost într-o stare economică nu foarte bună, iar industria auto nu a făcut excepție. Toyota Motor Corporation, pe atunci o companie mică, s-a confruntat cu provocări semnificative în producerea de vehicule de înaltă calitate la un cost scăzut. Taiichi Ohno, un inginer Toyota, a fost însărcinat să găsească o modalitate de a îmbunătăți procesul de producție al companiei.

Ohno a observat procesul de fabricație de la o uzină Ford din Statele Unite de unde s-a inspirat, dar mai inspirat a fost de supermarketurile din SUA. Acolo a văzut cum clienții pot lua de pe raft exact ceea ce au nevoie și cum stocul de pe raft este completat imediat.

Astfel a dezvoltat conceptul de producție „Just-in-Time” (prescurtat JIT), „exact la timp”, în care piesele (componentele) sunt produse doar atunci când sunt necesare în procesul de asamblare. Acest concept a redus semnificativ stocurile și astfel costurile conexe, permițând Toyota să producă mașini de înaltă calitate la un cost mai mic decât  al concurenților săi.

Abordarea lui Ohno asupra producției a devenit fundamentul Sistemului de Producție Toyota, care este construit pe două principii cheie: „JIT” și „Jidoka”. JIT subliniază importanța producerii numai a ceea ce este necesar, atunci când este necesar și în cantitatea necesară. Jidoka este principiul opririi liniei de producție atunci când apare o problemă pentru a preveni trecerea defectelor în etapa următoare de producție.

„Casa Sistemului de Producție Toyota”

„Casa Sistemului de Producție Toyota” cunoscută și sub numele de „Casa Toyota”, este o reprezentare grafică a principiilor TPS. A fost introdusă pentru prima dată de Toyota în anii 1990 ca o modalitate de a oferi o înțelegere clară a filozofiei TPS și a implementării acesteia.

„Casa Toyota” este formată din două părți principale: „Pilonul Just-in-time” și „Pilonul Jidoka”. „Pilonul Just-in-time” reprezintă fluxul eficient de materiale și produse, în timp ce „Pilonul Jidoka” reprezintă accentul pus pe calitate și prevenirea defectelor.

Acoperișul „Casei Toyota” reprezintă scopul final al TPS, care este de a oferi valoare adaugată clientului. Fundația casei reprezintă cultura companiei, care se bazează pe îmbunătățirea continuă și respectul față de oameni.

Casa-Sistemului-de-Producție-Toyota

Lean și Kaizen

Sistemul de Producție Toyota este baza Lean și Kaizen, două dintre cele mai populare metodologii de management folosite astăzi pentru îmbunătățirea continuă a proceselor. De la apariția lor, Lean și Kaizen au fost dezvoltate și ramificate în multe instrumente și strategii de îmbunătățire.

Sistemul de producție Toyota a fost folosit de companii din întreaga lume și aceasta a fost o strategie de succes. Principiile sale au fost adaptate la diverse industrii și sectoare, iar influența sa poate fi observată în multe practici de management de astăzi. Prin adoptarea filozofiei TPS, organizațiile pot obține îmbunătățiri durabile în operațiunile lor și pot oferi o valoare adăugată mai mare clienților lor.

Vom discuta în articolele următoare despre fiecare element din „Casa Toyota”.

Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi


Tocmai ai adaugat acest produs in cos:

Catre cos
Pentru a putea oferi o experienta complexa utilizatorilor nostri, platforma sterge.ro foloseste cookie-uri. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare cookie-uri, si politica de confidentialitate.
SUNT DE ACORD!