Tot ce trebuie să știți despre lumina albastră - Sterge.ro

Tot ce trebuie să știți despre lumina albastră

Tot-ce-trebuie-să-știți-despre-lumina-albastră

Suntem înconjurați de lumină albastră. Apare în mod natural în lumina soarelui și scade ca procent din lumina vizibilă pe măsură ce după-amiaza progresează. Cu toate acestea, cu lumina artificială, lungimile de undă albastre nu scad, ci mai degrabă continuă să ilumineze mediul uman mult după apusul soarelui.

Când fotoreceptorii simt lungimile de undă albastre artificiale, sistemul circadian este păcălit făcându-i să creadă că este mijlocul zilei. În timp ce lumina artificială omniprezentă ne poate ajuta să lucrăm și să ne jucăm oricând dorim, poate fi greu de evitat atunci când nu o dorim. Acest lucru este valabil mai ales în mediile profesionale.


Iluminatul locului de muncă

Locurile de muncă precum birourile, fabricile, fabricile și laboratoarele își luminează din ce în ce mai mult spațiile cu diode emițătoare de lumină (LED-uri). Până în 2020, 45% din piața globală de iluminat va fi LED, potrivit Boston Consulting Group.

Aceste becuri luminoase și foarte eficiente din punct de vedere energetic susțin vederea și abordează problemele de consum de energie. Cu toate acestea, inundarea locurilor de muncă cu lungimi de undă de lumină LED albastru de mare energie poate crea probleme de sănătate angajaților și probleme de productivitate pentru companie.

Impactul luminii albastre asupra sănătății

Dar sănătatea noastră? Lumina albastră ne poate afecta sănătatea mai mult decât își dau seama majoritatea oamenilor. Studii recente sugerează despre capătul albastru al spectrului de lumină că poate contribui, de asemenea, la deteriorarea retinei și poate duce la AMD (degenerarea maculară legată de vârstă).

Tot-ce-trebuie-să-știți-despre-lumina-albastră-2

Retina poate fi afectată de radiația vizibilă de mare energie a luminii albastre/violete care pătrunde în pigmentul macular găsit în ochi. Potrivit unui studiu realizat de The Schepens Eye Institute, o densitate scăzută a pigmentului macular poate reprezenta un factor de risc pentru AMD, permițând leziuni mai mari ale luminii albastre. Lumina de mare intensitate poate avea un impact negativ asupra ochilor, minții și corpului nostru.

Este esențial să fii conștient de riscuri pentru a te putea proteja. Majoritatea cercetărilor privind efectele luminii albastre s-au concentrat pe mecanismele din spatele deteriorării fotoreceptorilor după doar o scurtă expunere la lumină de intensitate ridicată. Alte studii susțin că expunerea sub pragul minim la lumina albastră poate induce, de asemenea, deteriorarea fotoreceptorilor. Mai mulți experți au sugerat că totala cantitate de lumină albastră recepționată în timpul vieții noastre poate fi un factor semnificativ în dezvoltarea degenerescenței maculare legate de vârstă (AMD).

Mai multe investigații au dovedit că expunerea la lumină de lungimi de undă sau intensitate specifice poate induce leziuni severe ale retinei, ceea ce poate afecta vederea. Leziunile fotochimice ale ochiului apar atunci când ochii sunt expuși la lumină de intensitate mare în intervalele mai albastre ale spectrului vizibil (390–600 nm).

Expunerea la lumină albastră seara afectează calitatea somnului, iar expunerea regulată poate duce la tulburări de somn. „Societățile moderne se confruntă acum cu provocări în obținerea unui somn adecvat și se confruntă cu o multitudine de tulburări de somn”, a spus dr. Ana C. Krieger într-un număr al Sleep Journal. 62%  dintre adulții din SUA raportează că se confruntă în mod regulat cu o problemă de somn câteva nopți pe săptămână și puțin peste 12% au o tulburare cronică de somn, potrivit Institutului de Cercetare a Creierului Statistic.

„Rezultatele preliminare arată că lumina LED  albastră pe timp de noapte minimizează perturbarea circadiană”, a spus dr. Martin Moore-Ede, fost profesor de la Harvard și autor principal al cercetării. „De asemenea, pare să prevină apetitul crescut și rezistența la insulină observate la aceiași subiecți expuși la lumini LED convenționale noaptea”, a adăugat el.

Protejează-te de lumina albastră

Luarea măsurilor de precauție pentru a vă proteja ochii de lumina albastră are multiple beneficii în viața noastră de zi cu zi. De fapt, 72,6% dintre adulții americani au raportat recent că nu știu că ochelarii pot fi folosiți pentru a proteja ochii de efectele pe termen scurt și lung ale oboselii oculare digitale.

Din fericire, există multe modalități de a vă proteja de lumina albastră care sunt extrem de eficiente, cu puțin efort necesar.

Tot-ce-trebuie-să-știți-despre-lumina-albastră-1

Ochelari care blochează lumina albastră

Ochelarii de blocare a luminii albastre acționează ca un filtru personal de lumină albastră, pot proteja purtătorul în orice moment și oriunde ar merge. Acești ochelari blochează în general 99% din lumină la lungimi de undă mai scurte de 480 nm, ceea ce reprezintă marea majoritate a luminii albastre potențial dăunătoare.

Un studiu al luminii albastre realizat de cercetătorii de la Universitatea din Toronto a testat această teorie. Nivelurile de melatonină ale persoanelor expuse la lumină interioară puternică care purtau ochelari de blocare a luminii albastre au fost comparate cu persoanele expuse la lumină slabă obișnuită fără a purta ochelari. Când ambele grupuri au demonstrat niveluri similare de melatonină, a întărit ipoteza că lumina albastră este un supresor puternic al somnului și că ochelarii de blocare a luminii albastre oferă o protecție viabilă.

Mai mulți autori au investigat cantitatea de lumină albastră primită pe parcursul întregii vieți a unui individ. Ei spun că poate fi un factor important în dezvoltarea degenerescenței maculare legate de vârstă (AMD). Potrivit lucrării din 2016 a lui Tosini și colab., „utilizarea lentilelor (intra și extraoculare) care blochează lumina albastră („blue-blockers”) poate oferi o anumită protecție împotriva dezvoltării AMD.”

Puteți să obțineti protecția dorită comandând ochelarii cu protecție UV:

  • Ochelari de protectie fumurii LIMELUX SMOKE AS AF

    15.69lei + TVA bucata
  • Ochelari de protectie Honeywell SVP200 lentile gri

    9.89lei + TVA bucata

Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi


Tocmai ai adaugat acest produs in cos:

Catre cos
Pentru a putea oferi o experienta complexa utilizatorilor nostri, platforma sterge.ro foloseste cookie-uri. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare cookie-uri, si politica de confidentialitate.
SUNT DE ACORD!