Ziua internationala a padurilor - 21 martie - Sterge.ro

Ziua internationala a padurilor – 21 martie

De Ziua Internațională a Pădurilor vă propunem un subiect HOT:

Impactul asupra mediului al hârtiei igienice

padure

Vă imaginați o lume fără hârtie igienică însă? Decât deloc, nu mai bine cu consum moderat?

Alegerile și obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact asupra mediului. Un domeniu pe care îl trecem adesea cu vederea este consumul nostru de hârtie igienică și impactul acesteia asupra mediului.

Hârtia igienică este un lux al secolului al XXI-lea, convenabil și eficient când vine vorba de stergeri.

Cu toate acestea, hârtia igienică tradițională  provine în mare parte din crengi de copaci, ea nu este fabricată și expediată pentru nevoile noastre sanitare fără un cost ridicat pentru mediul înconjurător. Industria de hârtie igienică de miliarde de dolari contribuie la degradarea mediului, la schimbările climatice și la poluare.

În acest articol, vom investiga impactul asupra mediului al hârtiei igienice. Vom examina modul în care producătorii produc hârtie igienică, impactul acesteia asupra mediului și modul în care hârtia igienică tradițională se poate transforma intr-un mod sustenabil.

Consumul de hârtie igienică

Oamenii consumă în fiecare an hârtie igienică în cantități mari în toată lumea. În mod șocant, oamenii implicați în procesul de defrișare taie în jur de 27.000 de copaci în fiecare zi pentru a produce hârtie igienică.

SUA se află în fruntea topurilor ca cel mai mare consumator de hârtie igienică din lume, cu miliarde de role vândute în fiecare an. Un american mediu folosește 141 de role de toaletă pe an.

Germania ocupă al doilea cel mai mare consumator de hârtie igienică, cu un consum anual de 134 de role de persoană. În Germania, oamenii au consumat un total de 1,45 milioane de tone de hârtie igienică în anul 2018.

Regatul Unit urmează îndeaproape, cu o medie de 127 de role de hârtie igienică per persoană.

Din ce este făcută hârtia igienică?

Majoritatea companiilor produc hârtie absorbantă din pulpă de hârtie virgină, cunoscută și sub denumirea de fibră virgină. Unele companii folosesc, de asemenea, materiale precum conținutul reciclat post-consum, conținutul reciclat pre-consum și alte alternative, cum ar fi paie de grâu și hârtie igienică din bambus.

1. Fibră virgină

Fibra virgină este cel mai obișnuit material pe care producătorii îl folosesc la fabricarea hârtiei igienice. Este, de asemenea, cel mai distructiv pentru mediu. Pulpa virgină provine din două tipuri de arbori: copaci din lemn de esență tare și copaci din lemn de esență moale. Arborele din lemn de esență tare face parte din familia de foioase (își pierde frunzele anual).

Copacii din familia de  rasinoase sunt molizi si alti conifere (frunzele lor sunt vesnic verzi). Putem gasi lemn de rasinoase in regiuni din Statele Unite si padurea boreala canadiana. Producătorii produc cea mai moale hârtie igienică din copaci din lemn de esență moale. Pentru a face pastă de lemn, producătorii toacă buștenii de lemn și îi prelucrează pentru a îndepărta adezivii naturali precum celuloza. Odată atins, așchiile de lemn trec printr-un proces de albire pentru un aspect mai igienic.

Hârtia igienică din fibră virgină eliberează de trei ori mai mult carbon, contribuind la o amprentă de carbon mai mare decât hârtia absorbantă din alte materiale.

2. Conținut reciclat

Unele companii folosesc, de asemenea, conținut reciclat la fabricarea hârtiei absorbante. Producătorii reciclează conținutul post-consum pe care altfel l-am arunca pentru a face hârtie igienică nouă. Are o amprentă de mediu mai mică în comparație cu fibra virgină, deoarece producătorii nu trebuie să recolteze lemn din pădure. Cu toate acestea, transformarea vechiului în nou folosește în continuare resursele noastre energetice. Producătorii obțin conținut reciclat înainte de consum din resturi de materiale de hârtie produse inițial, dar neutilizate. Acest lucru salvează și pădurea și previne defrișările.

Impactul asupra mediului al hârtiei igienice asupra pădurilor.

Pădurile boreale, sau Taigaua, se referă la pădurile de conifere formate în principal din pini, molid și zada. Pădurile boreale acoperă peste 1 miliard de acri de suprafață în țări precum Canada, Rusia, Alaska și China. Pădurile boreale găzduiesc comunități indigene care depind de pădure pentru supraviețuire și cultură.

Pădurea este, de asemenea, un habitat pentru animale sălbatice. Această pădure este un ecosistem central esențial pentru combaterea schimbărilor climatice. Stochează mai mult dioxid de carbon decât orice altă pădure de pe pământ, deținând aproximativ 12% din carbon în plante și soluri. Regiunea boreala canadiană elimină o cantitate masivă de dioxid de carbon echivalent cu emisiile de la 24 de milioane de vehicule.

Cu toate acestea, acest lucru este amenințat de tăierile forestiere și chiar defrișările padurilor. Cererea de celuloză de lemn virgin are efecte adverse asupra pădurii boreale. Potrivit rapoartelor Consiliului de Apărare a Resurselor Naturale, peste 28 de milioane de acri din pădurea boreală din Canada au fost tăiate între 1996 și 2015.

Sustenabilitatea hartiei

Raportul examinează, de asemenea, mărcile de hârtie igienică, evaluând conținutul produselor lor de fibră și constituind un punctaj de sustenabilitate. Cu toate acestea, raportul dezvăluie că mulți dintre marii producători de hârtie igienică  încă produc hârtie absorbantă folosind celuloză virgină din pădurile canadiene.

Când pădurea boreală trece prin defrișare, capacitatea sa de a elimina carbonul din mediu se reduce semnificativ. Rapoartele arată, de asemenea, că tăierea pădurii eliberează în medie 26 de milioane de tone metrice de dioxid de carbon în fiecare an. Produsele de celuloză, inclusiv hârtia igienică, șervețele faciale și prosoapele de hârtie, contribuie semnificativ la exploatarea forestieră în pădurile boreale.

Poluarea aerului și apei

Procesul de fabricație a hârtiei igienice dăunează și mediului.

Producătorii spală pasta de hârtie în înălbitor pentru a albi și întări hârtia igienică. De asemenea, folosesc alte substanțe chimice pentru a înmuia fibrele de lemn pentru a produce hârtie igienică moale.

Până la mijlocul anilor 1990, majoritatea producătorilor de șervețele au folosit clor elementar ca înălbitor. Clorul elementar eliberează dioxine, provocând poluarea aerului și a apei. Dioxinele nu se degradează ușor și pot duce la probleme de sănătate atât pentru animale, cât și pentru oameni.

Astăzi, producătorii folosesc procese fără clor elementar pentru fabricarea hârtiei igienice. Sunt mai puțin toxice; cu toate acestea, ei încă eliberează subproduse de clor elementar care rămân dăunătoare pentru mediu. Produsele din hârtie reciclată utilizează mai puține procese de albire, deoarece materiile prime necesită mai puțin tratament.

Alternative ecologice

Astăzi, alternativele de hârtie igienică pot ajuta la rezolvarea problemelor de mediu cauzate de producția și consumul nesustenabil de hârtie igienică.

-> Hârtie igienică durabilă

Mai multe mărci produc acum hârtie igienică durabilă care utilizează conținut de hârtie reciclată și nu conține substanțe chimice de albire nocive. Acest tip de  hârtie igienică este eficient în timp ce menține planeta în siguranță. De asemenea, vin de asemeni în  ambalaje ecologice.

-> Bideuri

Bideurile sunt o alternativă excelentă la hârtia igienică tradițională.  Puteți folosi un bideu pentru a vă spăla după ce ați folosit baia. Bideurile moderne vin acum cu propriile sisteme de alimentare cu apă și drenaj. Puteți, de asemenea, să vă transformați toaleta tradițională pentru a funcționa ca bideu cu kituri de transformare a bideului. Pentru unii oameni, bideurile ar putea să nu fie la fel de convenabile ca hârtia igienică. Cu toate acestea, își fac treaba în mod corespunzător și sunt mai igienice. Bideurile nu sunt doar eficiente, ci și ecologice. Volumul de apă folosit este mult mai mic decât galoanele de apă folosite pentru a produce o singură rolă de hârtie igienică. Investiția într-un bideu vine cu multiple beneficii. Vă puteți ajuta să economisiți numărul de copaci tăiați în fiecare an. De asemenea, puteți economisi apă, reduce consumul de energie și economisiți costuri la cumpărarea hârtiei igienică.

-> Bambus

Hârtia igienică din bambus este o alternativă ecologică la hârtia igienică realizată din fibre virgine. Bambusul este extrem de durabil și versatil. Planta de bambus crește mai repede decât copacii din pădurea boreală și crește în diferite climate. Hârtia igienică din bambus folosește, de asemenea, mai puțină apă în timpul procesului de fabricație. Atunci când cumpărați hârtie igienică din bambus, căutați o certificare FSC pentru a vă asigura că brandul își obține bambusul în mod durabil.

-> Hartie igienica reciclata

O altă modalitate de a proteja mediul înconjurător este să optezi pentru hârtie igienică realizată din materiale reciclate. După cum am explicat mai devreme, materialele reciclate includ conținut reciclat post-consum și conținut reciclat pre-consum. Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite recomandă consumatorilor să aleagă hârtie igienică reciclată care conține 20 – 60% fibre post-consum și 20 – 100% fibre recuperate.

-> Paiele de grau

Paiele de grâu sunt reziduuri agricole după recoltare și defrișări. În loc să le arunce, contribuind la poluare, producătorii le folosesc acum în industria hârtiei igienice. Hârtia igienică din paie de grâu nu este disponibilă pe scară largă. Cu toate acestea, companii precum Essity Tork investesc în această nouă tehnologie.

Nu folosiți șervețele umede

Oamenii comercializează adesea șervețele umede ca alternative ecologice la hârtia absorbantă. De asemenea, curăță mai bine decât hârtia uscată. Cu toate acestea, șervețelele umede constau din materiale plastice care contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră care provoacă poluarea mediului. De asemenea, contribuie la înfundarea sistemelor de canalizare. La fel ca hârtia igienică, alternativele ecologice pentru șervețele umede sunt calea de urmat.

Utilizarea toaletei de către fiecare dintre noi nu trebuie să coste atât de mult mediul. În loc să folosiți hârtie igienică tradițională care contribuie la defrișare și poluare, puteți trece la alternative mai ecologice care sunt încă eficiente

Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi


Pentru a putea oferi o experienta complexa utilizatorilor nostri, platforma sterge.ro foloseste cookie-uri. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare cookie-uri, si politica de confidentialitate.
SUNT DE ACORD!