Mentenanță Productivă Totală (TPM) aplicată la noi acasă

Mentenanță Productivă Totală (TPM) aplicată la noi acasă

Mentenanță-Productivă-Totală-(TPM)-aplicată-la-noi-acasă

Într-un articol anterior v-am prezentat Mentenanță Productivă Totală (TPM – Total Productive Maintenance) și modul de implementare a acestei metodologii într-o companie. Astăzi vorbim despre cum putem face mentenanță productivă totală la noi acasă.

De mentenanță nu au nevoie doar utilajele dintr-o fabrică sau dintr-o uzină. De mentenanță preventivă au nevoie și electrocasnicele din casă, băile cu instalațiile sanitare sau casa în sine. Asta deoarece ne dorim să utilizăm cât mai mult bunurile pe care le avem într-o stare bună.

Cum facem TPM la noi acasă? Să discutăm despre mai multe elemente care pot beneficia de pe urma metodologiei:

1. Electrocasnice

Fie că vorbim de un frigider, de o mașină de spălat rufe, o mașină de spălat vase, un aspirator, un cuptor, un aragaz sau o plită cu inducție, toate au nevoie de acțiuni de întreținere. Dar de unde să aflăm ce operațiuni de întreținere sunt necesare pentru ele?

Este foarte simplu: tot ceea ce este necesar să faceți este scris în manualul de utilizare al electrocasnicelor respective. Acolo găsiți inclusiv frecvența cu care este necesar să realizați aceste operațiuni de mentenanță.

frigider-bucatarie

Sfatul nostru este să stabiliți un memento (reminder) pe telefonul mobil, cu o aplicație dedicată (se găsesc foarte multe în Google Play și App Store), care să vă amintească de faptul că este necesar să realizați mentenanța unui electrocasnic. În textul memento-ului puteți extrage pasaje din manualul de utilizare, pentru a ști exact ce aveți de făcut.

O parte importantă a întreținerii electrocasnicelor este curățarea și igienizarea acestora. Pe sterge.ro găsiți o gamă largă de detergenți și substanțe degresante care vă pot ajuta în aceste operațiuni.

Realizând aceste activități pe care le putem numi mentenanță preventivă, veți crește durata de viață a electrocasnicelor și astfel veți scădea costurile cu potențiale defecte, sau mai grav, cu înlocuirea lor.

2. Băile

Este evident că în baie în primul rând sunt importante curățenia și igiena. Acestea este necesar să le realizăm cu o frecvență de minim o dată pe săptămână. Pentru curățenia din baie găsiți cele mai bune produse pe sterge.ro.  Referitor la alte acțiuni de mentenanță pentru baie, propunem o listă cu potențiale activități:

 • Verificați și remediați eventualele scurgeri de la robinete, capete de duș și rezervoare de toaletă;
 • Curățați capetele de duș și aeratoarele de la chiuvete pentru a îndepărta depunerile;
 • Inspectați și curățați în jurul căzilor, dușurilor și chiuvetelor pentru a preveni deteriorarea produsă de calcar;
 • Curățați și desfundați canalele de scurgere pentru a preveni blocajele;
 • Testați și înlocuiți clapetele uzate ale toaletei pentru a evita risipa de apă;
 • Verificați plăcile de gresie și faianță și reparați eventualele fisuri;
 • Asigurați o ventilație adecvată pentru a preveni apariția mucegaiului;
 • Inspectați conductele expuse pentru scurgeri, coroziune sau semne de deteriorare;
 • Verificați furtunurile de alimentare cu apă ale electrocasnicelor (mașina de spălat rufe) pentru orice semne de uzură și înlocuiți dacă este necesar;

Frecvența necesară poate să difere pentru fiecare acțiune în particular, dar puteți de asemenea să realizați o rutina, printr-un memento,  și cel puțin o dată pe lună să realizați mentenanța preventivă din băi.

Atunci când este nevoie de o reparație pe care o puteți realiza fără ajutorul unui specialist, vom putea spune că am realizat o reparație autonomă, un concept consacrat în TPM.

3. Casa

 • Verificați cablurile electrice pentru orice semne de deteriorare și înlocuiți-le dacă este necesar;
 • Testați regulat întreruptoarele;
 • Înlocuiți becurile când este necesar și când aceste indică semne de defect;
 • Asigurați-vă că panoul electric este etichetat corespunzător pentru identificarea ușoară a circuitelor;
 • Schimbați filtrele aparatelor de aer condiționat în mod regulat;
 • Curățați orificiile de ventilație și conductele pentru a menține un flux adecvat de aer;
 • Inspectați și curățați serpentinele condensatorului aparatului de aer condiționat;
 • Verificați și curățați coșul de fum, dacă este cazul;
 • Testați detectoarele de fum și/sau gaz și înlocuiți bateriile;
 • Inspectați și curățați jgheaburile și burlanele;
 • Tăiați copacii și tufișurile ce cresc aproape de casă (de fundație) pentru a preveni potențiale deteriorări;
 • Verificați și reparați orice fisuri în fundație sau pereți;
 • Inspectați și întrețineți acoperișul pentru a evita scurgerile în pod sau mansardă;
curatenia-in-casa

Pe lângă cele de mai sus, lista poate continua cu multe alte activități care ne ajută să evităm probleme, mai mici sau mai mari, care pot duce la cheltuieli, stres și momente neplăcute acasă. Pentru toate activitățile din casă și de pe lângă casă ce prezintă anumite riscuri, veți găsi cele mai bune echipamente de protecție pe sterge.ro

Astfel, de beneficiile Mentenanței Productive Totale (TPM), cum ar fi costuri reduse de exploatare, fiabilitate ridicată și productivitate îmbunătățită, ne putem bucura la noi acasă. Planul inițial este necesar să îl elaborăm bine iar apoi lucrurile vor intra într-o rutină utilă. Spor la treabă!

Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi


Tocmai ai adaugat acest produs in cos:

Catre cos
Pentru a putea oferi o experienta complexa utilizatorilor nostri, platforma sterge.ro foloseste cookie-uri. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare cookie-uri, si politica de confidentialitate.
SUNT DE ACORD!