Respectul pentru oameni – Sistemul de Producție Toyota

Respectul pentru oameni – Sistemul de Producție Toyota

În acest articol vom aborda prima temă din ”Casa Toyota”, adică ”Respectul pentru oameni”. Din păcate, de multe ori când vorbim de Sistemul de Producție Toyota (TPS) ne concentrăm pe aspectele tehnice, cum ar fi jidoka, kaizen, just-in-time și uităm de elementul primordial care face posibilă producția, omul. Și în mod special repectul pentru oameni.

respectul-pentru-oameni

Respectul pentru oameni

Respectul pentru oameni este la baza ”Casei Toyota” și este necesar să nu fie doar un slogan scris pe afișe în producție, ci să fie o stare de fapt care să se manifeste la fiecare nivel al unei fabrici. Până la urmă, a respecta oamenii este ceva de bun simț și fundamental în existența noastră. Într-o organizație, fiecare persoană are valoare și contribuția fiecărei persoane este importantă și chiar esențială pentru succesul organizației.

Ideea de respect pentru oameni depășește simpla politețe sau bunele maniere. Este un concept mai profund care recunoaște valoarea inerentă a fiecărei ființe umane și potențialul de a contribui la îmbunătățirea societății. Respectul pentru oameni își are rădăcinile și în filozofia japoneză „kaizen”, care înseamnă îmbunătățire continuă

Iată câteva linii directoare ce ne pot ajuta să manifestăm și să trăim în fiecare zi acest principiu:

  1. A face din oameni un scop, nu un mijloc prin care să ne atingem scopurile – de foarte multe ori se întâmplă ca în organizații, mai ales în cele mari, să se discute despre oameni ca despre orice altă resursă. Doar că este necesar să înțelegem că oamenii nu sunt ca oricare altă resursă, ci sunt cei care dau viață proceselor din organizație și- oamenii utilizează restul resurselor pentru a crea produsul sau serviciul dorit.
  2. Atenție față de fiecare individ – Fiecare persoană are anumite abilități și talente care pot contribui la succesul organizației. De foarte multe ori dacă ascultăm oamenii și chiar îi motivăm să gandească idei de îmbunătățire, putem găsi idei valoaroase care să rezolve problemele ce apar în procese.
  3. Dezvoltarea încrederii – încrederea este necesara pentru munca în echipă și pentru a crea relații profesionale puternice între oameni. Încrederea se construiește cel mai simplu prin onestitate și transparență, folosite împreună în comunicare și colaborare. Pentru că astfel se evită zvonurile, bârfele și sentimentul că informațiile vitale sunt doar pentru unii, nu pentru toți.
  4. Dezvoltarea personală și profesională – organizațiile este necesar să ajute angajații să crească și să se dezvolte atât pe plan personal, cât și profesional. Și asta se face prin crearea oportunităților de formare și dezvoltare pentru a ajuta angajații să își atingă întregul potențial.

Separat de cele de mai sus vom aborda un aspect foarte important în contextual respectului pentru oamenii dintr-o organizație: Securitatea și sănătatea în muncă.

Oamenii lucrează bine și relaxați într-un mediu curat și sigur. Un mediu curat se obține prin alegerea atentă a produselor de curățenie și igienă.

O componentă importantă a motivației la locul de muncă vine și din starea spațiilor comune, vestiare, toalete și săli de mese.

Specialiștii Sterge.ro vă pot ajuta și îndruma în direcția alegerii celor mai bune produse de igienă și protecție personală pentru organizația dumneavoastră

Un alt aspect important sunt echipamentele de protecție. Fie că vorbim de bocanci de protecție, îmbrăcăminte, ochelari sau alte echipamente de protecție, punerea lor la dispoziția angajaților face ca aceștia să se simtă în siguranță în timpul programului.

Astfel, oamenii vor simți atenția față ei și față de eliminarea riscurilor ce ar putea duce la accidente.

Asigurarea unui mediu curat și sigur contribuie foarte mult la acel echilibru ”viață personală – muncă”. Asta deoarece igiena precară și lipsa echipamentelor de protecție pot duce la boli profesionale sau la vătămări care vor scădea substanțial încrederea angajaților în locul de muncă.

Există de asemenea și o altă perspectivă raportată la respectul față de oameni, perspectiva clienților. Clienții produsului sau serviciului pe care organizația îl oferă pot fi motivați să facă o achiziție cunoscund faptul că cei care au lucrat efectiv în procese au fost tratați cu respect și le-au fost oferite condițiile optime de lucru. De aceea unele companie își promovează strategiile interne de siguranță și securitate în muncă.

În concluzie, respectul față de oameni este o componentă critică a unei culturi organizaționale. Oamenii sunt cei care dau viață produselor sau serviciilor pe care o organizație le oferă clienților. Iar respectul față de angajați se va transforma în respect față de clienți și față de experiența pe care o au aceștia cu produsul sau serviciul pe care îl oferim.

Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi


Tocmai ai adaugat acest produs in cos:

Catre cos
Pentru a putea oferi o experienta complexa utilizatorilor nostri, platforma sterge.ro foloseste cookie-uri. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare cookie-uri, si politica de confidentialitate.
SUNT DE ACORD!