Siguranța alimentului este în mâinile noastre - Sterge.ro

Siguranța alimentului este în mâinile noastre

Spalarea mainilor in industria alimentara

Revoluționați-vă programul de igienizare a mâinilor !

Următoarele date despre spălarea mâinilor arată cât de ușor mâinile pot răspândi bacteriile:

 • La nivel global, doar una din cinci persoane se spală pe mâini după ce a folosit baia.
 • Mâinile unui angajat mediu de birou intră în contact cu 10 milioane de bacterii pe zi.
 • Se estimează că 61% dintre profesioniștii din domeniul sănătății nu își curăță mâinile corect.
 • Aproximativ 50% dintre infecțiile dobândite în spital pot fi evitate cu ușurință printr-o mai bună igienă a mâinilor.
 • Mâinile contaminate pot transfera virusuri pe mai mult de 5 suprafețe sau alte 14 obiecte.
 • Mâinile umede răspândesc de 1.000 de ori mai multe bacterii decât mâinile uscate.
 • Bacteriile pot rămâne în viață pe mâini până la 3 ore.

Din păcate, chiar și după doi ani de pandemie, mulți oameni nu știu să se spele corect pe mâini sau nu fac efortul necesar. În locurile de muncă precum cele din  producerea și procesarea alimentelor, respectarea procedurilor adecvate de spălare a mâinilor este o parte esențială a sistemului de siguranță alimentară al companiei, deci sanitația este una dintre descoperirile societății moderne: pe măsură ce am conectat punctele dintre contaminări și boli, am învățat importanța spălării mâinilor.

În industriile cu risc ridicat, cum ar fi îngrijirea sănătății și alimentația, igiena și în special  igiena mâinii sunt esențiale pentru procesele și formarea noastră, deoarece se estimează că până la 80% dintre infecții se transmit prin intermediul mâinilor.

IGIENA MÂINILOR: ARII DE ÎMBUNĂTĂȚIT

Pentru manipulatorii de alimente, bacteriile patogene și virusurile – cei care provoacă îmbolnăviri – reprezintă o preocupare deosebită.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Queen Mary din Londra, Anglia, materii fecale, inclusiv E. coli, pot fi găsite pe puțin peste un sfert din suprafața mâinilor noastre. Și acolo unde există E. coli, probabil că există o problemă de salubritate undeva în instalația sau lanțul dvs. de aprovizionare. O altă considerație: ce înseamnă mai exact să ne spălăm pe mâini? În studiul Queen Mary, 91% dintre participanți au spus că s-au spălat pe mâini după ce au folosit toaleta. Dar cercetătorii au observat niveluri de materii fecale care nu se potriveau cu această afirmație.

Centers for Disease Control (CDC) din Atlanta, Georgia, recomandă 15 până la 20 de secunde de spălare riguroasă a mâinilor cu apă și săpun pentru a ucide germenii în mod eficient, dar doar 5% dintre oameni fac acest lucru. Se estimează că până la 80% dintre infecții se transmit “cu mâinile”.

CÂT COSTA AFACEREA VOASTRĂ NERESPECTAREA IGIENEI  MÂINILOR?

Sistemele de igienă a mâinilor nu sunt doar aspecte critice ale siguranței alimentelor. Ele fac parte din eforturile noastre generale de a menține lucrătorii în siguranță și sănătoși. Se estimează că pierderile de muncă legate de sănătate îi costă pe angajatorii din SUA peste 260 de miliarde de dolari în fiecare an. Și igiena adecvată a mâinilor poate contribui în mare măsură la protejarea lucrătorilor de boli.

SUNT MĂNUȘILE DE UNICĂ FOLOSINȚĂ RĂSPUNSUL LA PROBLEME DE IGIENĂ A MÂINILOR?

Se spune adesea despre consumatori că sunt încrezători la vederea mănușilor de unică folosință la cei care manipulează alimente. Dar un articol din Washington Post al unui consultant alimentar cu experiență a avertizat împotriva folosirii fără discernământ a mănușilor, descriind situații în care lucrătorii își spală mâinile, își pun mănuși și apoi se deplasează fără probleme între carne crudă, legume și alte ingrediente.

Aparent, acesta nu este un comportament neobișnuit. În plus, spălarea mâinilor cu apă și săpun este mai puțin probabil să apară atunci când sunt purtate mănuși, iar sentimentul fals de securitate pe care îl oferă poate duce la comportamente cu mai multe riscuri care ar putea duce la contaminare încrucișată.

BUNE PRACTICI PENTRU IGIENA GENERALĂ ȘI IGIENA MÂINILOR

Iată câteva sugestii pentru a sprijini o bună igienă a mâinilor:

 1. Asigurați lucrătorilor o pregătire solidă și resurse pentru a-și menține mâinile curate.
 2. Demonstrați o tehnică adecvată de spălare a mâinilor, postați imagini de impact la locul de muncă pentru un memento „clipiți și gândiți-vă” și asigurați-vă că există timp în procesele dvs. pentru a permite angajaților să se spele corect pe mâini.
 3. Implicați-vă angajații: construiți o cultură a siguranței alimentare care acordă prioritate spălării mâinilor și căutați feedback de la angajați pentru a vă asigura că au ceea ce au nevoie pentru mâinile curate.
 4. Chiuvetele cu acționare automată sau acţionate cu pedala pot ajuta la reducerea răspândirii bacteriilor.
 5. Dacă vă completați procesele de igienă a mâinilor cu dezinfectanți pentru mâini, asigurați-vă că aceștia sunt utilizați numai după spălarea corespunzătoare a mâinilor și că mâinile sunt uscate, preferabil cu prosoape de hârtie.
 6. Folosiți prosoape de mâini antibacteriene și sisteme automate de distribuire. Prosoapele de hârtie antibacteriene ucid peste 99,99% din bacteriile reziduale care nu au fost îndepărtate în timpul spălării mâinilor, nu sunt iritante și pot fi fabricate din fibre reciclate.
 7. Dozatoarele de săpun închise, sigilate, precum sistemele de distribuire personalizabile de la Gojo, elimină expunerea la aer și potențialul de contaminare, sunt rentabile și ușor de utilizat.

 

În spiritul punctului critic de control al analizei pericolelor, asigurați-vă că evaluați, măsurați și monitorizați eficacitatea programului dumneavoastră de salubritate și igienă și depuneți eforturi pentru îmbunătățirea continuă. Sanitația și igiena împreună reprezintă una dintre cele mai bune apărări ale noastre pentru a păstra siguranța și calitatea alimentelor. Dacă afacerea dvs. este certificată conform unui standard recunoscut de Global Food Safety Initiative (GFSI) sau sunteți interesat să faceți acest pas pentru a vă îmbunătăți afacerea, salubritatea și igiena vor juca un rol major.

Alege produse de calitate de la branduri de top


Au incredere in noi


Pentru a putea oferi o experienta complexa utilizatorilor nostri, platforma sterge.ro foloseste cookie-uri. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare cookie-uri, si politica de confidentialitate.
SUNT DE ACORD!