Curățarea bucătăriei – cele mai mai des întâlnite provocări și soluțiile pentru ele

1-Curățarea-bucătăriei

Sursa foto: Shutterstock

Bucătăria este centrul vieții în familie, un spațiu în care toată familia se bucură să-și petreacă timpul și în care încerci cele mai inedite preparate culinare. La fel de bine, bucătăria este însă cunoscută precum locul ideal în care se pot dezvolta bacteriile, din cauza combinației de aburi, umezeală și grăsime. Și cum bucătăria este locul în care este preparată mâncarea și în care este servită adesea masa, curățarea bucătăriei și igienizarea acesteia sunt primordiale pentru sănătate și pentru o stare generală de bine. 

Fie că vorbim despre bucătăria proprie, fie despre bucătăria unui restaurant, curățenia și igiena sunt aspecte importante pe care trebuie să le avem în vedere. Și pentru că ne dorim să ieși triumfător în lupta cu bacteriile, grăsimea și murdăria din bucătărie, ne-am propus să-ți aducem soluții ingenioase pentru cele mai întâlnite provocări în curățarea bucătăriei. Așadar, înarmează-te cu cele mai potrivite soluții, produse și echipamente de curățat, pentru că vom petrece ceva timp împreună în bucătărie!  

Importanța igienei în bucătărie

2-Curățarea-suprafețelor-din-bucătărie

Sursa foto: Shutterstock

Igiena în bucătărie este un subiect extrem de important, atât în ceea ce privește bucătăria personală, cât și în domeniul HoReCa. Respectarea și aplicarea regulilor de igienă în bucătărie este fundamentală pentru sănătatea consumatorilor. Fie că este vorba de reguli de igienă alimentară, de curățarea locului de pregătire a mâncărurilor sau de aruncatul gunoiului cât mai des posibil, aceste reguli de igienă în bucătărie au rolul de a-ți proteja familia de diversele bacterii sau toxiinfecții alimentare. 

Același rol îl are și curățarea profundă a bucătăriei, motiv pentru care trebuie să te asiguri că fiecare element al acestui spațiu are parte de o curățare impecabilă. Indiferent că vorbim despre curățarea blaturilor de bucătărie, curățarea vaselor, curățarea gresiei și a faianței, curățarea chiuvetei din bucătărie, curățarea aparatelor electrocasnice sau curățarea mobilei bucătăriei, există recomandări generale pentru curățarea și dezinfectarea de rutină pe care trebuie să le cunoști și să le aplici. Pe baza importanței igienei în bucătărie, hai să descoperim împreună cele mai bune soluții pentru provocările întâmpinate în curățarea bucătăriei!

Curățarea suprafețelor din bucătărie

3-Curățarea-suprafețelor-din-bucătărie

Sursa foto: Shutterstock

Nu este de mirare că bucătăria este încăperea care se murdărește cel mai repede, având în vedere rolul fundamental al bucătăriei într-o locuință. De fiecare dată când gătești, aragazul, cuptorul, chiuveta, hota și mobila din bucătărie se murdăresc, pe suprafețele acestora adunându-se pete de grăsime ce devin, cu timpul, foarte greu de curățat. Din acest motiv, e important să faci curățenie în bucătărie în mod regulat, în funcție de cât de mult timp petreci în bucătărie. 

Pentru a putea începe curățarea bucătăriei prin igienizarea suprafețelor, e important să faci ordine și să pui la loc toate obiectele ce aglomerează blatul de bucătărie sau masa. În acest fel, va fi mult mai ușor să te ocupi de curățarea suprafețelor în bucătărie, cu atât mai mult cu cât una dintre regulile principale ale curățării bucătăriei este curățenia de sus în jos. Odată ce ai ordonat bucătăria, poți începe curățenia cu masa și blatul de bucătărie, folosind fie soluții profesionale, fie soluții preparate în casă pentru curățarea suprafețelor, alături de lavete, cârpe sau prosoape de bucătărie.

Curățarea vaselor

4-Curățarea-vaselor

Sursa foto: Shutterstock

În cazul în care ai multe vase murdare odată ce începi curățarea bucătăriei, le poți pune în chiuvetă pentru a le spăla sau poți folosi o mașină de spălat vase. Fără vase și ustensile de bucătărie bine curățate și întreținute, timpul petrecut în bucătărie îți pierde farmecul. Mai mult decât atât, sănătatea ta și a familiei va avea de suferit. Pentru a avea vase de bucătărie curate și pentru a ține departe de acestea bacteriile și microbii, acestea trebuie spălate cu detergenți blânzi de vase, după care se clătesc cu apă fierbinte, indiferent de materialele din care vasele sunt realizate. 

Desigur, ai în vedere să nu lași prea mult vasele murdare și să le speli după fiecare utilizare. În acest fel, nu vei petrece prea mult timp curățându-le și nici nu va exista riscul de pătare, deteriorare sau căpătare a unor mirosuri neplăcute. Acum că ai aflat cum se curăță vasele de bucătărie, să trecem la curățarea electrocasnicelor!

Curățarea aparatelor electrocasnice

5-Curățarea-aparatelor-electrocasnice

Sursa foto: Shutterstock

Curățarea generală a bucătăriei implică, de asemenea, curățarea aparatelor electrocasnice. Iată ce soluții există pentru curățarea electrocasnicelor din bucătărie! 

Soluții pentru curățarea aragazului si cuptorului

Aragazul și cuptorul sunt probabil cele mai greu de curățat electrocasnice într-o bucătărie, acestea fiind singurele expuse felurilor de mâncare pregătite în această încăpere. Pentru curățarea petelor de grăsime de pe aragaz poți folosi detergenți de vase sau soluții profesionale. Lasă soluția să înmoaie grăsimea depusă pe aragaz pentru câteva minute, apoi clătește cu apă și sterge-l cu o cârpă de bucătărie. 

Când vine vorba de interiorul aragazului, te poți folosi tot de același detergent de vase sau soluții pe bază de oțet. Ai grijă însă să nu omiți mânerul de la ușa cuptorului sau butoanele de la aragaz! Cât despre curățarea propriu-zisă a cuptorului, aceasta se poate realiza cu o soluție formată din apă caldă și bicarbonat de sodiu, ce va fi lăsată să acționeze pentru cel puțin 15 minute. Ulterior, curăță cu un burete abraziv pereții cuptorului și limpezește-i cu o lavetă îmbibată în apă. 

Soluții pentru curățarea hotei

Asemenea aragazului, hota este un electrocasnic ce-ți poate da bătăi de cap în curățarea bucătăriei. Cum se curăță hota de bucătărie? Ei bine, pentru început, va trebui să demontezi filtrele. Pentru a curăța cât mai eficient grăsimea depusă pe filtre, poți pregăti o soluție pe bază de apă, sare și zeamă de lămâie, pe care să o pui la fiert într-o oală, alături de filtre, pentru 15 minute. Exteriorul hotei se va curăța foarte bine cu un burete de bucătărie sau o lavetă, alături de un detergent de vase sau o soluție profesională din comerț. 

Soluții pentru curățarea frigiderului

Nici nu este de nevoie de curățarea generală a bucătăriei pentru a avea un frigider curat! În fond, frigiderul este unul dintre locurile în care depozităm majoritatea mâncărurilor, motiv pentru care acesta ar trebui curățat în permanență, pentru a evita astfel mirosurile neplăcute sau apariția mucegaiului. Pentru curățarea eficientă a frigiderului, acesta se va scoate din priză și se va goli. Rafturile, sertarele și tăvile trebuie scoase și ele din frigider și spălate în chiuvetă cu un burete și detergent de vase. 

Pentru curățarea frigiderului poți folosi o soluție cu apă și bicarbonat de sodiu sau oțet. Când ai terminat de spălat frigiderul, lasă-l să se aerisească și să se usuce, pentru a îndepărta mirosurile neplăcute. La exterior, frigiderul se va curăța cu un detergent universal și o lavetă moale, pentru a nu risca zgârierea acestuia. 

Soluții pentru curățarea cuptorului cu microunde 

Indiferent de ceea ce încălzești în el, cuptorul cu microunde este întotdeauna plin de murdărie, motiv pentru care va trebui curățat aproape după fiecare utilizare. Dacă vrei să ai parte de o curățare eficientă a cuptorului cu microunde, poți folosi fie soluții profesionale din comerț, pe care le vei lăsa să acționeze și le vei curăța cu o lavetă umedă, fie poți apela la soluții naturale. 

Poți folosi pentru curățarea cuptorului cu microunde soluții pe bază de apă și zeamă de lămâie, apă și oțet sau apă și bicarbonat de sodiu. În timp ce primele două soluții se vor lăsa la încălzit în cuptorul cu microunde, pentru a elibera aburi care ajută la îndepărtarea murdăriei, cea cu bicarbonat de sodiu se va aplica doar pe zonele murdare și se va lăsa să acționeze.

Curățarea mobilei din bucătărie

Curățarea-mobilei-din-bucătărie

Sursa foto: Shutterstock

Asemenea celorlalte elemente din bucătărie, piesele de mobilier riscă să se deterioreze în timp, dacă nu sunt îngrijite corespunzător. Desigur, nu numai aspectul inestetic al mobilei trebuie să fie un motiv pentru a curăța regulat mobila din bucătărie, ci și riscurile asupra sănătății tale și a celor din jur. Iată, așadar, câteva soluții pentru a obține piese de mobilier impecabile în bucătărie! 

Soluții pentru curățarea mobilei din lemn

Dacă te întrebi cu ce se curăță mobila din lemn în bucătărie, aceasta poate fi curățată cu o soluție pe bază de apă și oțet, pentru a îndepărta astfel petele de grăsime. Poți turna puțin oțet pe o lavetă și poți curăța mobilierul, după care laveta va trebui clătită cu apă caldă și se va șterge din nou mobila, pentru a îndepărta oțetul. Ai grijă însă ca dulapurile tale de bucătărie să nu fie lăcuite, pentru că în acest caz oțetul poate degrada suprafața pieselor de mobilier. 

 

La final, e indicat să aplici un strat de ulei mineral pe suprafața mobilei, pentru ca aceasta să se păstreze mult mai bine în timp. Un alt degresant bun pentru mobilierul din bucătărie este și bicarbonatul de sodiu sau detergentul de vase, în cazul în care îți doreai să afli și cu ce se curăță mobila lucioasă de bucătărie. 

Soluții pentru curățarea mobilei din PAL

Cu ce se curăță mobila de bucătărie din PAL de grăsime? Ei bine, în cazul în care dorești doar să îndepărtezi praful de pe mobila din bucătărie, e suficient să folosești un pămătuf sau o lavetă moale din bumbac, care să nu zgârie suprafața mobilei. Când vine vorba însă de îndepărtarea petelor de grăsime, există soluții de curățat diverse pentru curățarea bucătăriei. 

Fie poți alege o soluție de curățat geamuri făcută în casă, cu condiția ca aceasta să nu conțină alcool, fie poți realiza soluții pe bază de apă și bicarbonat de sodiu sau oțet de vin alb. Pentru degresarea suprafețelor mobilei din PAL se poate utiliza și zeama de lămâie sau un detergent diluat.

Curățarea chiuvetei din bucătărie

Chiuveta trebuie curățată în fiecare zi în care este folosită, nu numai atunci când dai startul curățeniei generale în bucătărie. Chiuveta poate fi curățată cu detergenți profesionali, după care se va șterge cu un burete abraziv, ce îndepărtează în profunzime murdăria de pe chiuvetă. Desigur, poți utiliza pentru curățarea chiuvetei din bucătărie și bicarbonat de sodiu, cu rol în îndepărtarea petelor de pe chiuvetă. 

Dacă vrei să distrugi complet bacteriile din chiuvetă, îți recomandă să o umpli cu apă caldă și să adaugi în aceasta înălbitor de rufe. Lasă soluția să acționeze pentru câteva minute, apoi scurge apa din chiuvetă. Este indicat să ai de fiecare dată la îndemână bicarbonat atunci când observi că se formează pete pe chiuvetă, iar pentru prevenirea depunerilor îți sugerăm să clătești chiuveta cu apă fierbinte de fiecare dată când o utilizezi.

Curățarea gresiei și faianței

7-Curățarea-gresiei-și-faianței

Sursa foto: Shutterstock

Curățarea gresiei și faianței se face folosind fie soluții preparate în casă pe bază de apă și zeamă de lămâie, oțet sau bicarbonat de sodiu, fie utilizând soluții profesionale de curățarea a unor astfel de suprafețe. Atât soluția de curățat gresia și faianța profesională, cât și cea preparată în casă, ambele servesc la menținerea unui mediu igienic într-o bucătărie. Trebuie precizat însă efectul strălucitor pe care-l are curățarea gresiei cu oțet, dar și a faianței! Și asta pentru că substanțele active din oțet îndepărtează eficient murdăria, grăsimea, depunerile de calcar sau de săpun. 

Desigur, curățarea bucătăriei la nivelul acestor suprafețe va trebui făcută în mod constant, pentru a împiedica mizeria să se depună. În acest fel, vei reuși să obții plăci ceramice strălucitoare, cu mai puțin efort. Curățarea gresiei și a faianței din bucătărie se va face de sus în jos, utilizând lavete moi. În afara plăcilor de gresie și faianță trebuie acordată atenție și rosturilor dintre acestea, ce vor fi curățate cu periuțe de dinți sau perii acoperite cu o lavetă, pentru a nu zgâria chitul. Acum că ai descoperit și cu ce se spală gresia lucioasă și faianța, să descoperim împreună cu ce se scot petele de ulei și de grăsime!

Petele de ulei, cea mai mare provocare. Trucuri pentru curățarea lor.

8-curatarea-petelor-de-ulei

Sursa foto: Shutterstock

Soluții preparate în casă pentru curățarea bucătăriei

Vrei să ai o bucătărie lipsită de pete de ulei și grăsime? Iată care sunt cele mai eficiente soluții preparate în casă pentru curățarea bucătăriei: 

  • Soluție cu oțet 
  • Soluție cu bicarbonat de sodiu 
  • Soluție cu detergent de vase
  • Soluție cu ulei mineral 
  • Soluție cu zeamă de lămâie 
  • Soluție cu praf de copt 

Chiar dacă grăsimea uscată și petele de ulei din bucătărie par greu de îndepărtat, poți beneficia de astfel de soluții eficiente pe care le poți găsi chiar la tine în bucătărie. Oricare dintre aceste soluții te va ajuta să cureți cu ușurință petele de grăsime de pe mobilă, gresie și faianță sau electrocasnice. Toate aceste soluții naturale se realizează cu apă și elementele mai sus menționate. Desigur, soluția cu ulei mineral se aplică doar curățării mobilei din bucătărie, iar soluțiile cu zeamă de lămâie și praf de copt sunt indicate pentru curățarea electrocasnicelor precum aragazul, cuptorul, hota sau frigiderul.  

Soluții profesionale pentru curățarea bucătăriei

Există pe piață numeroase soluții profesionale cu compuși chimici extrem de eficiente în curățarea bucătăriei. Detergenți pentru pardoseală ideali pentru cele mai diverse suprafețe, detergenți pentru mobilă și suprafețe din lemn, detergenți pentru geamuri, sticlă și oglinzi, detergenți pentru vase și pentru mașina de spălat vase, soluții chimice pentru curățarea aragazului și a hotei, aditivi concentrați pentru suprafețe ceramice, toate aceste produse sunt disponibile în magazinele de profil.

Există, de asemenea, și soluții profesionale eficiente pentru dezinfectarea suprafețelor, nu numai pentru igienizarea acestora. Acești dezinfectanți sunt ideali pentru uciderea bacteriilor și virusurilor, odată ce bucătăria a fost curățată complet și igienizată. Substanțele biocide prezente în aceste soluții dezinfectează eficient suprafețele pe care sunt aplicate, motiv pentru care sunt și ele recomandate în curățarea completă a bucătăriei.

Produse de care ai nevoie pentru curățarea impecabilă a bucătăriei

9-Produse-de-care-ai-nevoie-pentru-curățare

Sursa foto: Shutterstock

Curățarea bucătăriei nu ar putea fi niciodată dusă la bun sfârșit fără produsele de curățenie de care ai nevoie. Tocmai din acest motiv ți-am întocmit o listă cu cele mai importante produse pe care le necesiți pentru o curățenie impecabilă a bucătăriei. 

Lavete  pentru curățarea bucătăriei

Curățarea mobilierului, a gresiei și faianței, a electrocasnicelor sau a geamurilor n-ar fi posibilă fără utilizarea unor lavete profesionale sau lavete cu microfibră, perfecte pentru orice suprafețe. 

Role de hârtie pentru curățenia în bucătărie

Rolele de hârtie sunt soluții economice și eficiente pentru ștergerea murdăriei sau a lichidelor din bucătărie, așa că trebuie să le treci pe lista cu produse de curățenie! 

Coșuri de gunoi și saci menajeri 

Curățarea bucătăriei implică, de asemenea, folosirea unor coșuri de gunoi și a unor saci menajeri, în care să arunci toate obiectele nefolositoare și cârpele sau șervetele murdare. 

Mănuși de unică folosință pentru curățarea bucătăriei

Atunci când te apuci de curățenie în bucătărie, vei avea cu siguranță nevoie de mănuși de unică folosință pentru a-ți proteja pielea mâinilor de soluțiile pe care urmează să le folosești.

Mop și găleată cu storcător 

Mopul și găleata cu storcător sunt acele ustensile de curățenie de nelipsit pentru curățarea suprafețelor din bucătărie și nu numai!

Sperăm că ghidul nostru privind soluțiile eficiente pentru curățarea bucătăriei ți-a fost de folos și că vei ține cont de toate aceste sfaturi atunci când te vei „lupta” cu grăsimile depuse în bucătărie. Fă-ți o listă cu toate produsele și soluțiile de care ai nevoie și apoi te poți bucura și tu de o bucătărie impecabilă, în care cu siguranță vei găti de acum încolo cu și mai mult spor! 

Au incredere in noi


Pentru a putea oferi o experienta complexa utilizatorilor nostri, platforma sterge.ro foloseste cookie-uri. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare cookie-uri, si politica de confidentialitate.
SUNT DE ACORD!