Igiena în industria alimentară, în timpul pandemiei

Sursa foto: https://p0.piqsels.com/preview/825/163/798/interior-modern-loft-cafe.jpg

Apariția pandemiei de coronavirus, o situație fără precedent la nivel global, ne-a schimbat cursul vieții și a afectat puternic toate domeniile de activitate. Industria alimentară, unde, oricum, se punea un accent deosebit pe siguranța personalului și a consumatorilor, se numără printre sectoarele economice pentru care măsurile de protecție au devenit cruciale în ceea ce privește gestionarea riscurilor potențiale și prevenirea contaminării alimentelor. Igiena în industria alimentară este o condiție deosebit de importantă în orice fabrică, în special, în contextul pandemiei, când se impune respectarea unor reguli stricte pentru a evita răspândirea virusului SARS CoV 2. Iată care sunt principalele norme de igienă adresate operatorilor din industria alimentară și cum poate fi menținută sănătatea salariaților, fără a interveni asupra procesului de prelucrare a produselor.

Importanța respectării normelor de igienă

Oamenii au un rol deosebit atât în limitarea cât și în realizarea contaminării microbiene. În general, în persoanele sănătoase sunt colonizate miliarde de microorganisme, localizate în diverse zone ale corpului. Respectarea unor norme de igienă este imperios necesară pentru a preveni îmbolnăvirea consumatorilor, mai ales, că această contaminare este mult mai periculoasă în cazul produselor alimentare care nu suferă tratamente termice. Scopul regulilor de igienă este acela de a le oferi protecție celor care activează în producerea, prelucrarea, manipularea, servirea, depozitarea și transportul alimentelor, precum și consumatorilor. Prin crearea unui regulament pentru igienă alimentară sunt evitate problemele generate de alterarea ori infectarea cu virusuri sau bacterii a alimentelor.

2-Importanța-respectării-normelor-de-igienă

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/903/668/1019/organic-screening-processed-food-red-pepper-powder.jpg

În general, personalul din industria alimentară poate contamina produsele în două moduri: prin contact manual sau prin emisia de particule care poartă germeni. În aceste condiții, luarea măsurilor de protecție este extrem de importantă pentru a asigura o înaltă calitate a materiei prime și produselor alimentare rezultate după prelucrarea acesteia.

Responsabilitățile angajatorilor

Angajații care activează în sectorul alimentar nu au posibilitatea de a lucra de acasă așa cum se procedează în alte domenii. De aceea, ei trebuie să continue să își ducă sarcinile la bun sfârșit la locul de muncă obișnuit. Totuși, operatorii din industria alimentară au obligația de a asigura conformitatea cu măsurile de protecție a personalului împotriva contractării COVID-19 și de a menține integritatea lanțului alimentar pentru a furniza preparate sigure pentru consumatori. Descoperă, mai departe, care sunt principalele responsabilități ale angajatorilor:

Menținerea mediului de lucru sigur și sănătos

Angajatorii din industria alimentară trebuie să se ocupe de igiena alimentelor, dar, totodată, să le ofere oamenilor un loc de muncă sigur, care să nu prezinte riscuri pentru securitatea și sănătatea salariaților. La serviciu, oamenii trebuie să poată identifica ușor riscurile asociate cu expunerea potențială la coronavirus. Firmele au obligația de a întreprinde toate măsurile necesare pentru controlul și evaluarea potențialelor riscuri, în mod special, în sectoarele unde lucrătorii sunt în contact strâns cu publicul. Astfel, pentru păstrarea unui mediu de lucru sigur și sănătos, angajatorii pot lua măsuri precum:

  • organizarea muncii în așa fel încât să fie redus la minim contactul cu alte persoane;
  • asigurarea distanței fizice la locul de muncă;
  • implementarea muncii la distanță, acolo unde este posibil;
  • folosirea unor dezinfectanți de suprafețe pentru igienizarea regulată a tuturor spațiilor;
  • asigurarea unei bune ventilații a aerului în spațiile interioare;
  • asigurarea unor facilități adecvate (de exemplu, săpun, detergent, consumabile din hârtie, dezinfectant pentru mâini, etc.);
  • reducerea nivelului de interacțiune a lucrătorilor cu persoane din afara locului de muncă;
  • respectarea unei igiene riguroase a mediului de lucru și igienizarea zilnică a fabricii;
  • efectuarea săptămânală a unei curățenii generale, a dezinfecției sau sterilizării instrumentarului de lucru.

Transportul de produse alimentare în condiții de siguranță

Igiena în industria alimentară, în contextul pandemiei de coronavirus, presupune luarea oricăror măsuri suplimentare pentru a nu permite pătrunderea virusului în unitatea gestionată. Transportul alimentelor trebuie să fie realizat în condiții de maximă siguranță. În acest sens, conducătorii auto și alți angajați care livrează produse alimentare nu trebuie să-și părăsească vehiculele în timpul livrării. De asemenea, aceștia trebuie să aibă la dispoziție dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool și prosoape de hârtie, precum și dezinfectanți speciali pentru igienizat suprafețele frecvent atinse precum volanul, mânerele ușilor sau dispozitivele mobile.

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/979/789/88/japan-sapporo-chocolate-factory-label.jpg

La rândul lor, și șoferii trebuie să respecte anumite reguli de igienă și să fie conștienți de potențialele riscuri pe care le implică transportul produselor alimentare. Este crucială menținerea unui grad ridicat de igienă și păstrarea curățeniei în autovehicule. Totodată, angajatorii au obligația de a dezinfecta și igieniza frecvent mașinile, recipientele sau containerele folosite pentru transportul de produse alimentare și de a păstra produsele separat de alte bunuri care pot provoca contaminarea. Dacă ai o afacere în acest domeniu nu ezita și:

Igienizează utilajele și mobilierul din incinta fabricii

În cadrul unei fabrici, igiena alimentară presupune ca și utilajele și mobilierul să fie perfect curățate și dezinfectate. Angajatorii trebuie să dispună de linii de producție, utilaje și corpuri de mobilier care să fie ușor de igienizat, astfel încât procesul de fabricație să se desfășoare în cele mai bune condiții. Este important ca materiile prime sau produsele finite care intră în contact cu utilajele să nu fie alterate de reziduuri anterioare, care nu au putut fi îndepărtate din cauză că au ajuns în canturi sau orificii înguste. Toate suprafețele utilajelor și mobilierul trebuie să fie menținute curate, pentru a nu afecta proprietățile alimentelor.

Igienizarea echipamentelor utilizate în procesul de producție trebuie să fie efectuată respectând normele de igienă și folosind detergenți speciali, în conformitate cu standardele HACCP, care să nu prezinte vreun risc de contaminare fizică, biologică sau chimică.

Informează-ți lucrătorii despre pericolele pentru sănătate

Angajatorul are responsabilitatea de a le furniza salariaților din fabrică informații adecvate cu privire la potențialele riscuri pentru sănătate. Totodată, acesta trebuie să fie la curent cu cele mai recente reguli de igienă, politici sau directive adoptate de autorități și să elaboreze proceduri specifice pentru a proteja sănătatea lucrătorilor și pentru a minimiza sau elimina riscurile de răspândire a virusului SARS-CoV 2. Igiena în industria alimentară trebuie să fie prioritară pentru firmă, de aceea, e important ca angajatorul să îndrume salariații să respecte igiena la locul de muncă și măsurile de carantină, dacă au efectuat deplasări în zone cu risc ridicat ori au intrat în contact cu persoane infectate cu noul coronavirus.

Menține sănătatea salariaților

Angajații trebuie să respecte toate acele norme de igienă, menționate de către firmă, pentru securitatea și sănătatea proprie, dar, și pentru a preveni îmbolnăvirea consumatorilor. Orice angajator trebuie să pună la dispoziția lucrătorilor un regulament de igienă alimentară și să-i informeze cu privire la procesul de implementare a măsurilor de prevenție și control. Iată câteva modalități prin care poți menține sănătatea salariaților, dacă ești un angajator din acest domeniu:

Pune dezinfectanți la intrările/ieșirile din fabrică

Îngrijirea mâinilor este una dintre cele mai importante reguli de igienă fiindcă alimentele pot fi contaminate foarte ușor prin atingere. În acest sens, bunele practici de igienă în industria alimentară presupun ca mâinile să fie spălate cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Pentru uscare sunt recomandate prosoapele de hârtie sau uscătoarele de mâini. De asemenea, este esențială utilizarea frecventă a dezinfectanților pe bază de alcool; de aceea, angajatorul trebuie să instaleze dozatoare cu dezinfectanți la toate intrările și ieșirile din fabrică.

Solicită folosirea echipamentelor/uniformelor pentru protecție

Folosirea unor echipamente de protecție adecvate face parte din normele de igienă în industria alimentară. Angajații din acest sector trebuie să poarte îmbrăcăminte de protecție care să le acopere corpul și să nu formeze pliuri ori cute care favorizează acumularea murdăriei și, implicit, dezvoltarea microorganismelor. Pe cap trebuie utilizate bonete, în picioare, pantofi de protecție sau cizme de cauciuc, iar când operațiile din lanțul tehnologic impun acest lucru, trebuie folosite și șorțuri din plastic. Echipamentul utilizat are menirea de a împiedica contaminarea alimentelor cu încărcătură microbiană.

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/475/92/36/large-kitchen-kitchen-work-kitchen-production.jpg

Îmbrăcămintea de protecție trebuie să fie purtată exclusiv în spațiul de lucru, iar personalului nu îi este permis să intre, cu haine și încălțăminte de stradă, în zonele unde sunt manipulate ori depozitate alimente.

Impune reguli clare de distanțare

Distanțarea fizică este foarte importantă pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Pe cât posibil, în unitățile alimentare trebuie să fie menținută o distanță de cel puțin 1 metru între lucrători. Astfel, pentru o bună igienă în industria alimentară, pot fi adoptate măsuri pentru limitarea numărului de personal prezent în același timp într-o zonă de preparare a alimentelor. Printre acestea: distanțarea stațiilor de lucru, asigurarea de echipamente suplimentare (așa cum sunt măștile de protecție), sau organizarea salariaților în grupuri pentru a facilita interacțiunea redusă între aceștia.

Cere purtarea mănușilor de unică folosință

Un alt aspect important ce ține de igiena în industria alimentară se referă la purtarea mănușilor de unică folosință. Acestea sunt utile pentru a preveni contaminarea alimentelor, precum și răspândirea coronavirusului, însă, trebuie schimbate frecvent. Muncitorii trebuie să fie conștienți de faptul că bacteriile se pot acumula oricum pe suprafața pielii, de aceea, e necesar să respecte, în permanență, regulile de igienă a mâinilor înainte și după purtarea mănușilor de protecție.

Instalează covoare dezinfectante

O metodă utilă pentru a preveni răspândirea virusurilor și a microbilor o reprezintă și instalarea unor covoare pentru dezinfectare la intrările/ieșirile din fabrică. Produsele de acest gen vor avea rolul de crește nivelul de igienă și de a păstra lucrătorii în siguranță, într-un mediu cât mai curat și sănătos.

 

Normele de igienă din industria alimentară au rolul de a preveni îmbolnăvirea angajaților și a consumatorilor. Prin respectarea anumitor standarde se ține cont de sănătatea celor care lucrează în domeniu și, în același timp, sunt respectate toate condițiile de bază pentru activitățile necesare menținerii unui mediu igienic pentru procesarea alimentelor.

Alege produse de calitate de la branduri de top


23
Comanda ta
pachet-dispenser-odorizant-negru-cu-3-rezerve-odorizare
Dispenser negru odorizant + 3 rezerve odorizant
Cod produs: R203200XR200205
Qty: 1
Price: 29.86lei + TVA
Sapun lichid Tork 409840 5L, parfumat
Sapun lichid Tork 409840 5L, parfumat
Cod produs: TK409840
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 61.40lei.Prețul curent este: 46.95lei. + TVA
CE40300-Rola prosop hartie autocut Celtex Master Time 40300, alb, 285m, 2 str, certificat Ecolabel, dispensere CE92680, CE95420-1
Rola prosop hartie autocut Celtex Master Time 40300, alb, 285m, 2 str, 6 role/bax, certificat Ecolabel, pentru dispensere CE92680, CE95420
Cod produs: CE40300
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 42.90lei.Prețul curent este: 33.60lei. + TVA
IGEAX_1031RM_Matura dreapta cu peri scurti, 80mm, duritate medie, rosie, IGEAX 1031, termorezistenta, auclavare 121°C, pentru industria alimentara, certificata HACCP, FDA
Matura dreapta cu peri scurti, 80mm, duritate medie, rosie, IGEAX 1031, termorezistenta, auclavare 121°C, pentru industria alimentara, certificata HACCP, FDA
Cod produs: IGX1031RM
Qty: 1
Price: 77.67lei + TVA
OXY-X310SVFFP3RD_Semimasca de protectie FFP3, tip cupa, cu supapa, reutilizabila, RD, Oxyline, 10 buc_set
Semimasca de protectie FFP3, tip cupa, cu supapa, reutilizabila, RD, Oxyline, 10 buc/set
Cod produs: OXY-X310SVFFP3RD
Qty: 1
Price: 6.02lei + TVA
CG7ALTW60NSI_Casca de protectie pentru lucru la inaltime, ALTAI WIND, din ABS, LDPE, suspensie in 6 puncte, reglare cu rotita, cu sloturi lanterna si antifoane externe_1
Casca de protectie pentru lucru la inaltime, ALTAI WIND, din ABS, LDPE, galben fluorescent, suspensie in 6 puncte, reglare rapida cu rotita, cu sloturi pentru lanterna si antifoane externe, rezistenta termica -30°C
Cod produs: CG7ALTW60NSI
Qty: 1
Price: 109.77lei + TVA
IGX1020RM_Matura-mica-pentru-faras-tip-lobby-pan-IGEAX-1020-rosu-maner-80-cm-duritate-medie-termorezistentacertificata-HACCP-FDA_2
Matura mica pentru faras tip lobby pan, IGEAX 1020, rosu, maner 80 cm, duritate medie, termorezistenta, autoclavare la 121 °C, pentru industria alimentara, certificata HACCP, FDA
Cod produs: IGX1020RM
Qty: 1
Price: 85.29lei + TVA
Servetele de masa MAXI R2648 impaturite, 100% celuloza, 2 straturi, 250 servetele / pachet, 24 pachete/bax, compatibile cu dispensere N4
Servetele de masa MAXI R2648 impaturite, 100% celuloza, 2 straturi, 250 servetele / pachet, 24 pachete/bax, compatibile cu dispensere N4
Cod produs: R300404
Qty: 1
Price: 6.42lei + TVA
IPCATPA02066-IP09-Suport pentru mop, 40 cm, universal, Olympic_One, pentru mop cu benz, buzunare sau velcro
Suport pentru mop, 40 cm, universal, Olympic/One, pentru mop cu benzi, buzunare sau velcro
Cod produs: IPCATPA02066-IP09
Qty: 1
Price: 78.21lei + TVA
CGMO62583_Ochelari protectie THUNDERLUX, lentile fumurii, tratate anti-zgâriere (K), filtru UV, brate flexibile, reglabile, suport de nas reglabil, Coverguard1
Ochelari protectie THUNDERLUX, lentile fumurii, tratate anti-zgâriere (K), filtru UV, brate flexibile, reglabile, suport de nas reglabil, 25 grame, Coverguard
Cod produs: CGMO62583
Qty: 1
Price: 13.95lei + TVA
Substituent
rezerva mop
Cod produs: OTH5948556017170
Qty: 1
Price: 17.58lei + TVA
CE92500_Dispenser sapun spuma, 900 ml, Celtex Megamini 92520, negru, ABS manual, compatibil cu consumabil CE88090_1
Dispenser sapun spuma, 900 ml, Celtex Megamini 92520, negru, ABS manual, compatibil cu consumabil CE88090
Cod produs: CE92500
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 115.27lei.Prețul curent este: 61.00lei. + TVA
lavete-cleanroom-sontara-micropure-ap-300
Lavete camera alba ( cleanroom ), ISO 6-9, albe, material netesut, 22.4 x 22.4 cm, 300 lavete / pachet, 20 pachete / bax, pentru stergeri de mare precizie, din industria electronica, automotive si pharma Sontara Micropure AP 300
Cod produs: SOND13650543
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 216.00lei.Prețul curent este: 154.29lei. + TVA
IPCFRAN01265_Mop din microfibra, albastru, Hygiene, compatibil cu IPCATPA02055-0009, 50 x 17 cm, HACCP_1
Mop din microfibra, albastru, Hygiene, compatibil cu IPCATPA02055-0009, 50 x 17 cm, conform HACCP, pentru curatare si dezinfectare
Cod produs: IPCFRAN01265
Qty: 1
Price: 39.34lei + TVA
CE35112_Laveta hartie industriala Celtex 35112, 2 straturi, albastra 290 m, 970 portii_rola, 2 role_set, certificata pentru industria alimentara, Ecolabel_1
Laveta hartie industriala Celtex 35112, 2 straturi, albastra 290 m, 970 portii/rola, 2 role/set, certificata pentru industria alimentara, Ecolabel
Cod produs: CE35112
Qty: 1
Price: 44.09lei + TVA
Substituent
Spira metalica 3 buc
Cod produs: OTH4046719603268
Qty: 1
Price: 8.60lei + TVA
CGMO45250_Acoperitori, botosei de protectie pentru incaltaminte, polipropilena alba, polietilena albastru, rezistenti, impermeabili, antiderapanti, 40 g_m² , marime unica, 50 bucati_pachet_1
Acoperitori / botosei de protectie pentru incaltaminte, polipropilena alba, polietilena albastru, rezistenti, impermeabili, antiderapanti, 40 g/m² , marime unica, 50 bucati / pachet
Cod produs: CGMO45250
Qty: 1
Price: 39.18lei + TVA
CE59615_Rola industriala Celtex Superblue Food 59615, 3 straturi, albastru, 150ml, 500 portii, 26,5x30cm, Food Contact, Ecolabel_4
Rola hartie industriala Celtex Superblue 59615, 3 straturi, super rezistenta si absorbanta, albastra, 150ml, 500 portii/rola, 26,5x30cm, 2 role/set, certificata pentru industria alimentara, Ecolabel
Cod produs: CE59615
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 50.51lei.Prețul curent este: 47.24lei. + TVA
Galeata dreptunghiulara 6 l, 25x20x22 cm, ideala pentru curatarea ferestrelor
Galeata dreptunghiulara 6 l, 25x20x22 cm, ideala pentru curatarea ferestrelor
Cod produs: IPCSECC70033
Qty: 1
Price: 38.54lei + TVA
rola-hartie-industriala-albastra-tork-130072
ROLA LAVETE HARTIE INDUSTRIALA ALBASTRA 2 STRATURI Tork 130072, 2 role / bax
Cod produs: TK130072
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 111.12lei.Prețul curent este: 84.97lei. + TVA
Substituent
Set odorizant Rulopak
Cod produs: R209001
Qty: 1
Price: 0.07lei + TVA
CG60700-Suport pentru viziera de protectie a fetei, reglabila in 3 pozitii, prin rotita, 5 puncte de prindere, vedere panoramica
Suport pentru viziera de protectie a fetei, reglabila in 3 pozitii, prin rotita, 5 puncte de prindere, vedere panoramica
Cod produs: CG60700
Qty: 1
Price: 27.26lei + TVA
IGEAX1031GT_Matura-dreapta-cu-peri-scurti-duritate-ridicata-verde-termorezistenta-pentru-industria-alimentara-certificata-HACCP-FDA_1
Matura dreapta cu peri scurti, 80mm, duritate ridicata, verde, IGEAX 1031, termorezistenta, auclavare 121°C, pentru industria alimentara, certificata HACCP, FDA
Cod produs: IGX1031GT
Qty: 1
Price: 86.68lei + TVA
Calculate Shipping
Opțiunile de livrare vor fi actualizate la finalizare.
Alti clienti au comandat si:
Alti clienti au comandat si:
  • Dispenser rola lavete industriale, suport de perete pentru role hartie Tork 652108
    Dispenser rola lavete industriale, suport de perete pentru role hartie Tork 652108
    106.64lei
  • dispenser-servetele-de-masa-tork-n4-272611
    Dispenser servetele masa Tork N4 negru 272611
    62.38lei
  • dispenser rola industriala podea tork 652008
    Dispenser rola lavete industriale, suport mobil cu roti Tork 652008
    106.64lei
  • SOND13653798_Lavete pentru industria alimentara, certificate Food Contact, Sontara Food Service Industry-Galben
    Lavete Food Service pentru industria alimentara si domeniul medical, pe codul culorilor HACCP, certificate Food Contact, dimensiune laveta 42 x 40 cm, 30 lavete/pachet, 10 pachete / bax - Galben
    23.87lei
  • CE88090-Sapun spuma HYFOAM rezerva 900ml, spalare eficienta si delicata a mainilor, compatibil cu dispenser CE92520, certificat Ecolabel, testat dermatologic_3
    Sapun spuma HYFOAM rezerva 900ml, spalare eficienta si delicata a mainilor, compatibil cu dispenser CE92520, certificat Ecolabel, testat dermatologic
    30.92lei