Igiena în industria alimentară, în timpul pandemiei

Sursa foto: https://p0.piqsels.com/preview/825/163/798/interior-modern-loft-cafe.jpg

Apariția pandemiei de coronavirus, o situație fără precedent la nivel global, ne-a schimbat cursul vieții și a afectat puternic toate domeniile de activitate. Industria alimentară, unde, oricum, se punea un accent deosebit pe siguranța personalului și a consumatorilor, se numără printre sectoarele economice pentru care măsurile de protecție au devenit cruciale în ceea ce privește gestionarea riscurilor potențiale și prevenirea contaminării alimentelor. Igiena în industria alimentară este o condiție deosebit de importantă în orice fabrică, în special, în contextul pandemiei, când se impune respectarea unor reguli stricte pentru a evita răspândirea virusului SARS CoV 2. Iată care sunt principalele norme de igienă adresate operatorilor din industria alimentară și cum poate fi menținută sănătatea salariaților, fără a interveni asupra procesului de prelucrare a produselor.

Importanța respectării normelor de igienă

Oamenii au un rol deosebit atât în limitarea cât și în realizarea contaminării microbiene. În general, în persoanele sănătoase sunt colonizate miliarde de microorganisme, localizate în diverse zone ale corpului. Respectarea unor norme de igienă este imperios necesară pentru a preveni îmbolnăvirea consumatorilor, mai ales, că această contaminare este mult mai periculoasă în cazul produselor alimentare care nu suferă tratamente termice. Scopul regulilor de igienă este acela de a le oferi protecție celor care activează în producerea, prelucrarea, manipularea, servirea, depozitarea și transportul alimentelor, precum și consumatorilor. Prin crearea unui regulament pentru igienă alimentară sunt evitate problemele generate de alterarea ori infectarea cu virusuri sau bacterii a alimentelor.

2-Importanța-respectării-normelor-de-igienă

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/903/668/1019/organic-screening-processed-food-red-pepper-powder.jpg

În general, personalul din industria alimentară poate contamina produsele în două moduri: prin contact manual sau prin emisia de particule care poartă germeni. În aceste condiții, luarea măsurilor de protecție este extrem de importantă pentru a asigura o înaltă calitate a materiei prime și produselor alimentare rezultate după prelucrarea acesteia.

Responsabilitățile angajatorilor

Angajații care activează în sectorul alimentar nu au posibilitatea de a lucra de acasă așa cum se procedează în alte domenii. De aceea, ei trebuie să continue să își ducă sarcinile la bun sfârșit la locul de muncă obișnuit. Totuși, operatorii din industria alimentară au obligația de a asigura conformitatea cu măsurile de protecție a personalului împotriva contractării COVID-19 și de a menține integritatea lanțului alimentar pentru a furniza preparate sigure pentru consumatori. Descoperă, mai departe, care sunt principalele responsabilități ale angajatorilor:

Menținerea mediului de lucru sigur și sănătos

Angajatorii din industria alimentară trebuie să se ocupe de igiena alimentelor, dar, totodată, să le ofere oamenilor un loc de muncă sigur, care să nu prezinte riscuri pentru securitatea și sănătatea salariaților. La serviciu, oamenii trebuie să poată identifica ușor riscurile asociate cu expunerea potențială la coronavirus. Firmele au obligația de a întreprinde toate măsurile necesare pentru controlul și evaluarea potențialelor riscuri, în mod special, în sectoarele unde lucrătorii sunt în contact strâns cu publicul. Astfel, pentru păstrarea unui mediu de lucru sigur și sănătos, angajatorii pot lua măsuri precum:

  • organizarea muncii în așa fel încât să fie redus la minim contactul cu alte persoane;
  • asigurarea distanței fizice la locul de muncă;
  • implementarea muncii la distanță, acolo unde este posibil;
  • folosirea unor dezinfectanți de suprafețe pentru igienizarea regulată a tuturor spațiilor;
  • asigurarea unei bune ventilații a aerului în spațiile interioare;
  • asigurarea unor facilități adecvate (de exemplu, săpun, detergent, consumabile din hârtie, dezinfectant pentru mâini, etc.);
  • reducerea nivelului de interacțiune a lucrătorilor cu persoane din afara locului de muncă;
  • respectarea unei igiene riguroase a mediului de lucru și igienizarea zilnică a fabricii;
  • efectuarea săptămânală a unei curățenii generale, a dezinfecției sau sterilizării instrumentarului de lucru.

Transportul de produse alimentare în condiții de siguranță

Igiena în industria alimentară, în contextul pandemiei de coronavirus, presupune luarea oricăror măsuri suplimentare pentru a nu permite pătrunderea virusului în unitatea gestionată. Transportul alimentelor trebuie să fie realizat în condiții de maximă siguranță. În acest sens, conducătorii auto și alți angajați care livrează produse alimentare nu trebuie să-și părăsească vehiculele în timpul livrării. De asemenea, aceștia trebuie să aibă la dispoziție dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool și prosoape de hârtie, precum și dezinfectanți speciali pentru igienizat suprafețele frecvent atinse precum volanul, mânerele ușilor sau dispozitivele mobile.

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/979/789/88/japan-sapporo-chocolate-factory-label.jpg

La rândul lor, și șoferii trebuie să respecte anumite reguli de igienă și să fie conștienți de potențialele riscuri pe care le implică transportul produselor alimentare. Este crucială menținerea unui grad ridicat de igienă și păstrarea curățeniei în autovehicule. Totodată, angajatorii au obligația de a dezinfecta și igieniza frecvent mașinile, recipientele sau containerele folosite pentru transportul de produse alimentare și de a păstra produsele separat de alte bunuri care pot provoca contaminarea. Dacă ai o afacere în acest domeniu nu ezita și:

Igienizează utilajele și mobilierul din incinta fabricii

În cadrul unei fabrici, igiena alimentară presupune ca și utilajele și mobilierul să fie perfect curățate și dezinfectate. Angajatorii trebuie să dispună de linii de producție, utilaje și corpuri de mobilier care să fie ușor de igienizat, astfel încât procesul de fabricație să se desfășoare în cele mai bune condiții. Este important ca materiile prime sau produsele finite care intră în contact cu utilajele să nu fie alterate de reziduuri anterioare, care nu au putut fi îndepărtate din cauză că au ajuns în canturi sau orificii înguste. Toate suprafețele utilajelor și mobilierul trebuie să fie menținute curate, pentru a nu afecta proprietățile alimentelor.

Igienizarea echipamentelor utilizate în procesul de producție trebuie să fie efectuată respectând normele de igienă și folosind detergenți speciali, în conformitate cu standardele HACCP, care să nu prezinte vreun risc de contaminare fizică, biologică sau chimică.

Informează-ți lucrătorii despre pericolele pentru sănătate

Angajatorul are responsabilitatea de a le furniza salariaților din fabrică informații adecvate cu privire la potențialele riscuri pentru sănătate. Totodată, acesta trebuie să fie la curent cu cele mai recente reguli de igienă, politici sau directive adoptate de autorități și să elaboreze proceduri specifice pentru a proteja sănătatea lucrătorilor și pentru a minimiza sau elimina riscurile de răspândire a virusului SARS-CoV 2. Igiena în industria alimentară trebuie să fie prioritară pentru firmă, de aceea, e important ca angajatorul să îndrume salariații să respecte igiena la locul de muncă și măsurile de carantină, dacă au efectuat deplasări în zone cu risc ridicat ori au intrat în contact cu persoane infectate cu noul coronavirus.

Menține sănătatea salariaților

Angajații trebuie să respecte toate acele norme de igienă, menționate de către firmă, pentru securitatea și sănătatea proprie, dar, și pentru a preveni îmbolnăvirea consumatorilor. Orice angajator trebuie să pună la dispoziția lucrătorilor un regulament de igienă alimentară și să-i informeze cu privire la procesul de implementare a măsurilor de prevenție și control. Iată câteva modalități prin care poți menține sănătatea salariaților, dacă ești un angajator din acest domeniu:

Pune dezinfectanți la intrările/ieșirile din fabrică

Îngrijirea mâinilor este una dintre cele mai importante reguli de igienă fiindcă alimentele pot fi contaminate foarte ușor prin atingere. În acest sens, bunele practici de igienă în industria alimentară presupun ca mâinile să fie spălate cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Pentru uscare sunt recomandate prosoapele de hârtie sau uscătoarele de mâini. De asemenea, este esențială utilizarea frecventă a dezinfectanților pe bază de alcool; de aceea, angajatorul trebuie să instaleze dozatoare cu dezinfectanți la toate intrările și ieșirile din fabrică.

Solicită folosirea echipamentelor/uniformelor pentru protecție

Folosirea unor echipamente de protecție adecvate face parte din normele de igienă în industria alimentară. Angajații din acest sector trebuie să poarte îmbrăcăminte de protecție care să le acopere corpul și să nu formeze pliuri ori cute care favorizează acumularea murdăriei și, implicit, dezvoltarea microorganismelor. Pe cap trebuie utilizate bonete, în picioare, pantofi de protecție sau cizme de cauciuc, iar când operațiile din lanțul tehnologic impun acest lucru, trebuie folosite și șorțuri din plastic. Echipamentul utilizat are menirea de a împiedica contaminarea alimentelor cu încărcătură microbiană.

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/475/92/36/large-kitchen-kitchen-work-kitchen-production.jpg

Îmbrăcămintea de protecție trebuie să fie purtată exclusiv în spațiul de lucru, iar personalului nu îi este permis să intre, cu haine și încălțăminte de stradă, în zonele unde sunt manipulate ori depozitate alimente.

Impune reguli clare de distanțare

Distanțarea fizică este foarte importantă pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Pe cât posibil, în unitățile alimentare trebuie să fie menținută o distanță de cel puțin 1 metru între lucrători. Astfel, pentru o bună igienă în industria alimentară, pot fi adoptate măsuri pentru limitarea numărului de personal prezent în același timp într-o zonă de preparare a alimentelor. Printre acestea: distanțarea stațiilor de lucru, asigurarea de echipamente suplimentare (așa cum sunt măștile de protecție), sau organizarea salariaților în grupuri pentru a facilita interacțiunea redusă între aceștia.

Cere purtarea mănușilor de unică folosință

Un alt aspect important ce ține de igiena în industria alimentară se referă la purtarea mănușilor de unică folosință. Acestea sunt utile pentru a preveni contaminarea alimentelor, precum și răspândirea coronavirusului, însă, trebuie schimbate frecvent. Muncitorii trebuie să fie conștienți de faptul că bacteriile se pot acumula oricum pe suprafața pielii, de aceea, e necesar să respecte, în permanență, regulile de igienă a mâinilor înainte și după purtarea mănușilor de protecție.

Instalează covoare dezinfectante

O metodă utilă pentru a preveni răspândirea virusurilor și a microbilor o reprezintă și instalarea unor covoare pentru dezinfectare la intrările/ieșirile din fabrică. Produsele de acest gen vor avea rolul de crește nivelul de igienă și de a păstra lucrătorii în siguranță, într-un mediu cât mai curat și sănătos.

 

Normele de igienă din industria alimentară au rolul de a preveni îmbolnăvirea angajaților și a consumatorilor. Prin respectarea anumitor standarde se ține cont de sănătatea celor care lucrează în domeniu și, în același timp, sunt respectate toate condițiile de bază pentru activitățile necesare menținerii unui mediu igienic pentru procesarea alimentelor.

Alege produse de calitate de la branduri de top


25
Comanda ta
Filtru pentru particule P2R, cu carbon activ, Oxyline, prindere tip baioneta, compatibil cu masti Oxyline X6,X8, 3M 6200, 3M6800
Filtru pentru particule P2R, cu carbon activ, Oxyline, prindere tip baioneta, compatibil cu masti Oxyline X6,X8, 3M 6200, 3M6800, 2 buc/set
Cod produs: OXY-TBMAP2R-102
Qty: 1
Price: 15.73lei + TVA
PHC-PLS-400-30MD_Cutter detectabil pentru taierea ambalajelor mai groase, Klever Excel PLUS Metal Detectable, albastru inchis, lama din otel, incorporata, in maner, ergonomic_1
Cutter profesional detectabil pentru taierea ambalajelor mai groase, Klever Excel PLUS Metal Detectable, albastru inchis, lama din otel, incorporata in maner, ergonomic
Cod produs: PHC-PLS-400-30MD
Qty: 1
Price: 24.25lei + TVA
dispenser-prosoape-inox-pachet-special
Dispenser din inox pentru prosoape de hartie+ 2 baxuri prosoape Z
Cod produs: R303102XR300110
Qty: 1
Price: 302.88lei + TVA
CE92500_Dispenser sapun spuma, 900 ml, Celtex Megamini 92520, negru, ABS manual, compatibil cu consumabil CE88090_1
Dispenser sapun spuma, 900 ml, Celtex Megamini 92520, negru, ABS manual, compatibil cu consumabil CE88090
Cod produs: CE92500
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 115.27lei.Prețul curent este: 61.00lei. + TVA
Salopeta de lucru, antistatica si ignifuga, culoare albastru royal, Coverguard , BBC 99%, Marimea 58, EN ISO 13688: 2013 EN ISO11612 (A1 + A2, B1, C1, E3) EN ISO 11611 (A1 + A2) Clasa 1EN 1149-5: 2018
Salopeta de lucru, antistatica si ignifuga, culoare albastru royal, Coverguard , BBC 99%, Marimea 58, EN ISO 13688: 2013 EN ISO11612 (A1 + A2, B1, C1, E3) EN ISO 11611 (A1 + A2) Clasa 1EN 1149-5: 2018
Cod produs: CG5SAMN22058
Qty: 1
Price: 290.56lei + TVA
pachet-dispenser-odorizant-negru-cu-3-rezerve-odorizare
Dispenser negru odorizant + 3 rezerve odorizant
Cod produs: R203200XR200205
Qty: 1
Price: 29.86lei + TVA
TEM67134_Galetusa-Dispenser TEMDEX , 5.7 L, compatibila cu rezerve TEM66694, previne contaminarea si evaporarea dezinfectantului sau a lichidului de curatare_1
Galetusa / Dispenser TEMDEX , 5.7 L, compatibila cu rezerve TEM66694, previne contaminarea si evaporarea dezinfectantului sau a lichidului de curatare
Cod produs: TEM67134
Qty: 1
Price: 40.00lei + TVA
lavete industriale galetusa tork 190494
GALETUSA LAVETE INDUSTRIALE LOW LINT Tork 190492
Cod produs: TK190492
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 214.88lei.Prețul curent este: 164.32lei. + TVA
Ochelari de protectie UVEX PHEOS CX2, lentile fumurii, profil rotund, anti-aburire, anti-zgariere, protectie UV 400
Ochelari de protectie UVEX PHEOS CX2, 9198237, lentile fumurii, profil rotund, anti-aburire, anti-zgariere, protectie UV 400
Cod produs: CG9198237
Qty: 1
Price: 36.23lei + TVA
CE59615_Rola industriala Celtex Superblue Food 59615, 3 straturi, albastru, 150ml, 500 portii, 26,5x30cm, Food Contact, Ecolabel_4
Rola hartie industriala Celtex Superblue 59615, 3 straturi, super rezistenta si absorbanta, albastra, 150ml, 500 portii/rola, 26,5x30cm, 2 role/set, certificata pentru industria alimentara, Ecolabel
Cod produs: CE59615
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 50.51lei.Prețul curent este: 47.24lei. + TVA
TK471117_Prosoape de hartie Tork Xpress Multifold, sistem H2, albe, 23.4 x 21.3 cm, 2 pliuri, 190 buc_pach, 20 pach_bax_1
Prosoape de hartie Tork Xpress® Multifold, sistem H2, albe, 23.4 x 21.3 cm, 2 pliuri, 190 servetele/pach, 20 pach/bax
Cod produs: TK471117
Qty: 1
Price: 38.91lei + TVA
Galeata dreptunghiulara 6 l, 25x20x22 cm, ideala pentru curatarea ferestrelor
Galeata dreptunghiulara 6 l, 25x20x22 cm, ideala pentru curatarea ferestrelor
Cod produs: IPCSECC70033
Qty: 1
Price: 38.54lei + TVA
CE35112_Laveta hartie industriala Celtex 35112, 2 straturi, albastra 290 m, 970 portii_rola, 2 role_set, certificata pentru industria alimentara, Ecolabel_1
Laveta hartie industriala Celtex 35112, 2 straturi, albastra 290 m, 970 portii/rola, 2 role/set, certificata pentru industria alimentara, Ecolabel
Cod produs: CE35112
Qty: 2
Price: 44.09lei + TVA
Rola laveta hartie Tork Plus 130051 W1, albastra, 2 straturi, 510 m/rola
Rola laveta hartie Tork Plus 130051 W1, albastra, 2 straturi, 510 m/rola
Cod produs: TK130051
Qty: 1
Price: 214.25lei + TVA
IGEAX_1039W_Coada _Maner 150 cm, alba, pentru matura, perii si racleata, din plastic si fibra de sticla, rezistenta la 100 °C, pentru industria alimentara,HACCP
Coada / Maner 150 cm, alba, pentru matura, perii si racleta IGEAX, din plastic si fibra de sticla, rezistenta la 100 °C, autoclavare 121 °C, pentru industria alimentara, certificata HACCP, FDA
Cod produs: IGX1039W
Qty: 1
Price: 92.21lei + TVA
CC96711-Rola hartie albastra, derulare centrala Bulkysoft 96711, 2 straturi, 362 portii, 145 m, 6 role_bax, Food Contact pentru industria alimentara si Ecolabel_1
Rola hartie albastra derulare centrala Bulkysoft 96711, 2 straturi, 362 portii/rola, 145 m, 6 role/bax, certificata Food Contact pentru industria alimentara si Ecolabel
Cod produs: CC96711
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 15.15lei.Prețul curent este: 14.90lei. + TVA
dozator-derulare-centrala-role-hartie
Dozator portabil hartie GRATUIT + 2 baxuri de hartie
Cod produs: R1327R2603
Qty: 1
Price: 218.56lei + TVA
lavete industriale polishare tork 197270
ROLA LAVETE POLISHARE Tork 197270
Cod produs: TK197270
Qty: 1
Price: 584.90lei + TVA
Dispenser mini hartie igienica, cu derulare centrala, cu portionare CIMRI R3015S
Dispenser mini hartie igienica, cu derulare centrala, cu portionare CIMRI R3015S
Cod produs: R303659
Qty: 1
Price: 25.34lei + TVA
Lavete Profix Airsoft, 100% celuloza,pliate Z, alb stralucitor, 1 strat, dimensiune: 34*32 cm, 56 portii/pachet
Lavete Profix Airsoft, 100% celuloza,pliate Z, alb stralucitor, 1 strat, dimensiune: 34*32 cm, 56 portii/pachet
Cod produs: TEM68681
Qty: 1
Price: 20.66lei + TVA
solutie-pentru-curatare-bai-sanet-tasonil-10l
Detergent pentru spatii sanitare SANET TASONIL 10 L
Cod produs: TANA406153
Qty: 1
Price: 256.62lei + TVA
Detergent SANET sanicid, pentru spatii sanitare, 750ml-713463
Detergent SANET sanicid, pentru spatii sanitare, 750ml-713463
Cod produs: TANA713463
Qty: 1
Price: 25.89lei + TVA
CE88090-Sapun spuma HYFOAM rezerva 900ml, spalare eficienta si delicata a mainilor, compatibil cu dispenser CE92520, certificat Ecolabel, testat dermatologic_3
Sapun spuma HYFOAM rezerva 900ml, spalare eficienta si delicata a mainilor, compatibil cu dispenser CE92520, certificat Ecolabel, testat dermatologic
Cod produs: CE88090
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 41.19lei.Prețul curent este: 30.92lei. + TVA
SV1200-10-01_Dispenser manual pentru sapun spuma SVEMA DENALI-M alb, 1250 ml adx 1200
Dispenser manual pentru sapun spuma SVEMA DENALI-M alb, 1250 ml
Cod produs: SV1200-10-01
Qty: 1
Price: 57.99lei + TVA
IGX1012BT_Perie-rotunda-cu-maner-ergonomic-IGEAX-1012-duritate-mare-albastru-suprafete-curbate-neuniforme-industria-alimentara-HACCP-FDA
Perie rotunda cu maner ergonomic, IGEAX 1012, duritate mare, albastru, pentru curatarea suprafetelor curbate neuniforme, industria alimentara, HACCP, FDA
Cod produs: IGX1012BT
Qty: 1
Price: 42.77lei + TVA
Calculate Shipping
Opțiunile de livrare vor fi actualizate la finalizare.
Alti clienti au comandat si:
Alti clienti au comandat si:
  • dispenser-servetele-de-masa-tork-n4-272611
    Dispenser servetele masa Tork N4 negru 272611
    62.38lei
  • SOND13653798_Lavete pentru industria alimentara, certificate Food Contact, Sontara Food Service Industry-Galben
    Lavete Food Service pentru industria alimentara si domeniul medical, pe codul culorilor HACCP, certificate Food Contact, dimensiune laveta 42 x 40 cm, 30 lavete/pachet, 10 pachete / bax - Galben
    23.87lei
  • Servetele de masa MAXI R2648 impaturite, 100% celuloza, 2 straturi, 250 servetele / pachet, 24 pachete/bax, compatibile cu dispensere N4
    Servetele de masa MAXI R2648 impaturite, 100% celuloza, 2 straturi, 250 servetele / pachet, 24 pachete/bax, compatibile cu dispensere N4
    6.42lei
  • Manusi nitril negre, GL897 Bodyguards, nepudrate, 100buc / cutie pentru examinare, pentru Medical, HoReCa, saloane si domeniul industrial, calitate premium
    Manusi nitril negre, GL897 Bodyguards, nepudrate, 100buc / cutie pentru examinare, pentru Medical, HoReCa, saloane si domeniul industrial, calitate premium
    17.00lei
  • Dispenser rola lavete industriale, suport de perete pentru role hartie Tork 652108
    Dispenser rola lavete industriale, suport de perete pentru role hartie Tork 652108
    106.64lei