Igiena în industria alimentară, în timpul pandemiei

Sursa foto: https://p0.piqsels.com/preview/825/163/798/interior-modern-loft-cafe.jpg

Apariția pandemiei de coronavirus, o situație fără precedent la nivel global, ne-a schimbat cursul vieții și a afectat puternic toate domeniile de activitate. Industria alimentară, unde, oricum, se punea un accent deosebit pe siguranța personalului și a consumatorilor, se numără printre sectoarele economice pentru care măsurile de protecție au devenit cruciale în ceea ce privește gestionarea riscurilor potențiale și prevenirea contaminării alimentelor. Igiena în industria alimentară este o condiție deosebit de importantă în orice fabrică, în special, în contextul pandemiei, când se impune respectarea unor reguli stricte pentru a evita răspândirea virusului SARS CoV 2. Iată care sunt principalele norme de igienă adresate operatorilor din industria alimentară și cum poate fi menținută sănătatea salariaților, fără a interveni asupra procesului de prelucrare a produselor.

Importanța respectării normelor de igienă

Oamenii au un rol deosebit atât în limitarea cât și în realizarea contaminării microbiene. În general, în persoanele sănătoase sunt colonizate miliarde de microorganisme, localizate în diverse zone ale corpului. Respectarea unor norme de igienă este imperios necesară pentru a preveni îmbolnăvirea consumatorilor, mai ales, că această contaminare este mult mai periculoasă în cazul produselor alimentare care nu suferă tratamente termice. Scopul regulilor de igienă este acela de a le oferi protecție celor care activează în producerea, prelucrarea, manipularea, servirea, depozitarea și transportul alimentelor, precum și consumatorilor. Prin crearea unui regulament pentru igienă alimentară sunt evitate problemele generate de alterarea ori infectarea cu virusuri sau bacterii a alimentelor.

2-Importanța-respectării-normelor-de-igienă

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/903/668/1019/organic-screening-processed-food-red-pepper-powder.jpg

În general, personalul din industria alimentară poate contamina produsele în două moduri: prin contact manual sau prin emisia de particule care poartă germeni. În aceste condiții, luarea măsurilor de protecție este extrem de importantă pentru a asigura o înaltă calitate a materiei prime și produselor alimentare rezultate după prelucrarea acesteia.

Responsabilitățile angajatorilor

Angajații care activează în sectorul alimentar nu au posibilitatea de a lucra de acasă așa cum se procedează în alte domenii. De aceea, ei trebuie să continue să își ducă sarcinile la bun sfârșit la locul de muncă obișnuit. Totuși, operatorii din industria alimentară au obligația de a asigura conformitatea cu măsurile de protecție a personalului împotriva contractării COVID-19 și de a menține integritatea lanțului alimentar pentru a furniza preparate sigure pentru consumatori. Descoperă, mai departe, care sunt principalele responsabilități ale angajatorilor:

Menținerea mediului de lucru sigur și sănătos

Angajatorii din industria alimentară trebuie să se ocupe de igiena alimentelor, dar, totodată, să le ofere oamenilor un loc de muncă sigur, care să nu prezinte riscuri pentru securitatea și sănătatea salariaților. La serviciu, oamenii trebuie să poată identifica ușor riscurile asociate cu expunerea potențială la coronavirus. Firmele au obligația de a întreprinde toate măsurile necesare pentru controlul și evaluarea potențialelor riscuri, în mod special, în sectoarele unde lucrătorii sunt în contact strâns cu publicul. Astfel, pentru păstrarea unui mediu de lucru sigur și sănătos, angajatorii pot lua măsuri precum:

  • organizarea muncii în așa fel încât să fie redus la minim contactul cu alte persoane;
  • asigurarea distanței fizice la locul de muncă;
  • implementarea muncii la distanță, acolo unde este posibil;
  • folosirea unor dezinfectanți de suprafețe pentru igienizarea regulată a tuturor spațiilor;
  • asigurarea unei bune ventilații a aerului în spațiile interioare;
  • asigurarea unor facilități adecvate (de exemplu, săpun, detergent, consumabile din hârtie, dezinfectant pentru mâini, etc.);
  • reducerea nivelului de interacțiune a lucrătorilor cu persoane din afara locului de muncă;
  • respectarea unei igiene riguroase a mediului de lucru și igienizarea zilnică a fabricii;
  • efectuarea săptămânală a unei curățenii generale, a dezinfecției sau sterilizării instrumentarului de lucru.

Transportul de produse alimentare în condiții de siguranță

Igiena în industria alimentară, în contextul pandemiei de coronavirus, presupune luarea oricăror măsuri suplimentare pentru a nu permite pătrunderea virusului în unitatea gestionată. Transportul alimentelor trebuie să fie realizat în condiții de maximă siguranță. În acest sens, conducătorii auto și alți angajați care livrează produse alimentare nu trebuie să-și părăsească vehiculele în timpul livrării. De asemenea, aceștia trebuie să aibă la dispoziție dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool și prosoape de hârtie, precum și dezinfectanți speciali pentru igienizat suprafețele frecvent atinse precum volanul, mânerele ușilor sau dispozitivele mobile.

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/979/789/88/japan-sapporo-chocolate-factory-label.jpg

La rândul lor, și șoferii trebuie să respecte anumite reguli de igienă și să fie conștienți de potențialele riscuri pe care le implică transportul produselor alimentare. Este crucială menținerea unui grad ridicat de igienă și păstrarea curățeniei în autovehicule. Totodată, angajatorii au obligația de a dezinfecta și igieniza frecvent mașinile, recipientele sau containerele folosite pentru transportul de produse alimentare și de a păstra produsele separat de alte bunuri care pot provoca contaminarea. Dacă ai o afacere în acest domeniu nu ezita și:

Igienizează utilajele și mobilierul din incinta fabricii

În cadrul unei fabrici, igiena alimentară presupune ca și utilajele și mobilierul să fie perfect curățate și dezinfectate. Angajatorii trebuie să dispună de linii de producție, utilaje și corpuri de mobilier care să fie ușor de igienizat, astfel încât procesul de fabricație să se desfășoare în cele mai bune condiții. Este important ca materiile prime sau produsele finite care intră în contact cu utilajele să nu fie alterate de reziduuri anterioare, care nu au putut fi îndepărtate din cauză că au ajuns în canturi sau orificii înguste. Toate suprafețele utilajelor și mobilierul trebuie să fie menținute curate, pentru a nu afecta proprietățile alimentelor.

Igienizarea echipamentelor utilizate în procesul de producție trebuie să fie efectuată respectând normele de igienă și folosind detergenți speciali, în conformitate cu standardele HACCP, care să nu prezinte vreun risc de contaminare fizică, biologică sau chimică.

Informează-ți lucrătorii despre pericolele pentru sănătate

Angajatorul are responsabilitatea de a le furniza salariaților din fabrică informații adecvate cu privire la potențialele riscuri pentru sănătate. Totodată, acesta trebuie să fie la curent cu cele mai recente reguli de igienă, politici sau directive adoptate de autorități și să elaboreze proceduri specifice pentru a proteja sănătatea lucrătorilor și pentru a minimiza sau elimina riscurile de răspândire a virusului SARS-CoV 2. Igiena în industria alimentară trebuie să fie prioritară pentru firmă, de aceea, e important ca angajatorul să îndrume salariații să respecte igiena la locul de muncă și măsurile de carantină, dacă au efectuat deplasări în zone cu risc ridicat ori au intrat în contact cu persoane infectate cu noul coronavirus.

Menține sănătatea salariaților

Angajații trebuie să respecte toate acele norme de igienă, menționate de către firmă, pentru securitatea și sănătatea proprie, dar, și pentru a preveni îmbolnăvirea consumatorilor. Orice angajator trebuie să pună la dispoziția lucrătorilor un regulament de igienă alimentară și să-i informeze cu privire la procesul de implementare a măsurilor de prevenție și control. Iată câteva modalități prin care poți menține sănătatea salariaților, dacă ești un angajator din acest domeniu:

Pune dezinfectanți la intrările/ieșirile din fabrică

Îngrijirea mâinilor este una dintre cele mai importante reguli de igienă fiindcă alimentele pot fi contaminate foarte ușor prin atingere. În acest sens, bunele practici de igienă în industria alimentară presupun ca mâinile să fie spălate cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Pentru uscare sunt recomandate prosoapele de hârtie sau uscătoarele de mâini. De asemenea, este esențială utilizarea frecventă a dezinfectanților pe bază de alcool; de aceea, angajatorul trebuie să instaleze dozatoare cu dezinfectanți la toate intrările și ieșirile din fabrică.

Solicită folosirea echipamentelor/uniformelor pentru protecție

Folosirea unor echipamente de protecție adecvate face parte din normele de igienă în industria alimentară. Angajații din acest sector trebuie să poarte îmbrăcăminte de protecție care să le acopere corpul și să nu formeze pliuri ori cute care favorizează acumularea murdăriei și, implicit, dezvoltarea microorganismelor. Pe cap trebuie utilizate bonete, în picioare, pantofi de protecție sau cizme de cauciuc, iar când operațiile din lanțul tehnologic impun acest lucru, trebuie folosite și șorțuri din plastic. Echipamentul utilizat are menirea de a împiedica contaminarea alimentelor cu încărcătură microbiană.

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/475/92/36/large-kitchen-kitchen-work-kitchen-production.jpg

Îmbrăcămintea de protecție trebuie să fie purtată exclusiv în spațiul de lucru, iar personalului nu îi este permis să intre, cu haine și încălțăminte de stradă, în zonele unde sunt manipulate ori depozitate alimente.

Impune reguli clare de distanțare

Distanțarea fizică este foarte importantă pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Pe cât posibil, în unitățile alimentare trebuie să fie menținută o distanță de cel puțin 1 metru între lucrători. Astfel, pentru o bună igienă în industria alimentară, pot fi adoptate măsuri pentru limitarea numărului de personal prezent în același timp într-o zonă de preparare a alimentelor. Printre acestea: distanțarea stațiilor de lucru, asigurarea de echipamente suplimentare (așa cum sunt măștile de protecție), sau organizarea salariaților în grupuri pentru a facilita interacțiunea redusă între aceștia.

Cere purtarea mănușilor de unică folosință

Un alt aspect important ce ține de igiena în industria alimentară se referă la purtarea mănușilor de unică folosință. Acestea sunt utile pentru a preveni contaminarea alimentelor, precum și răspândirea coronavirusului, însă, trebuie schimbate frecvent. Muncitorii trebuie să fie conștienți de faptul că bacteriile se pot acumula oricum pe suprafața pielii, de aceea, e necesar să respecte, în permanență, regulile de igienă a mâinilor înainte și după purtarea mănușilor de protecție.

Instalează covoare dezinfectante

O metodă utilă pentru a preveni răspândirea virusurilor și a microbilor o reprezintă și instalarea unor covoare pentru dezinfectare la intrările/ieșirile din fabrică. Produsele de acest gen vor avea rolul de crește nivelul de igienă și de a păstra lucrătorii în siguranță, într-un mediu cât mai curat și sănătos.

 

Normele de igienă din industria alimentară au rolul de a preveni îmbolnăvirea angajaților și a consumatorilor. Prin respectarea anumitor standarde se ține cont de sănătatea celor care lucrează în domeniu și, în același timp, sunt respectate toate condițiile de bază pentru activitățile necesare menținerii unui mediu igienic pentru procesarea alimentelor.

Alege produse de calitate de la branduri de top


24
Comanda ta
Dispenser inox prosoape hartie + 2 baxuri prosoape de hartie pliate V, Dissolve Tech, certificate Ecolabel
Dispenser inox prosoape hartie + 2 baxuri prosoape de hartie pliate V, Dissolve Tech, certificate Ecolabel
Cod produs: R303102x411167
Qty: 1
Price: 383.10lei + TVA
Substituent
PAD MICROFIBRA ALB 20"/508MM M510SER
Cod produs: SV370923
Qty: 1
Price: 129.23lei + TVA
IGEAX1005RS_Perie de mana cu maner mediu, duritate usoara, peri moi, rosie, rezistenta la 121°C,, autoclavare pentru industria alimentara, certificare HACCP, FDA
Perie de mana cu maner mediu, duritate usoara, peri moi, rosie, rezistenta la 121°C,, autoclavare pentru industria alimentara, certificare HACCP, FDA
Cod produs: IGX1005RS
Qty: 1
Price: 51.15lei + TVA
Ochelari de protectie Honeywell SVP200 lentile gri
Ochelari de protectie Honeywell SVP200 lentile gri
Cod produs: HNYSVP200-G
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 12.37lei.Prețul curent este: 9.89lei. + TVA
CE88090-Sapun spuma HYFOAM rezerva 900ml, spalare eficienta si delicata a mainilor, compatibil cu dispenser CE92520, certificat Ecolabel, testat dermatologic_3
Sapun spuma HYFOAM rezerva 900ml, spalare eficienta si delicata a mainilor, compatibil cu dispenser CE92520, certificat Ecolabel, testat dermatologic
Cod produs: CE88090
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 41.19lei.Prețul curent este: 30.92lei. + TVA
rola-prosop-tork-matic-190059-290059
Rola prosoape hartie autocut matic, 1 strat, alba, 280 m Tork H1 120059
Cod produs: TK120059
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 77.05lei.Prețul curent este: 59.15lei. + TVA
CGMO4100_Manusi bumbac interlock manipulari usoare si asamblare EUROLITE 4100, aplicatii in medii curate_1
Manusi bumbac interlock pentru manipulari usoare si asamblare EUROLITE 4100, aplicatii in medii curate, protejarea pieselor de murdarie, amprente sau transpiratie, marime 9
Cod produs: CGMO4105
Qty: 1
Price: 1.93lei + TVA
Ochelari protectie transparenti cu dioptrie de +1
Ochelari protectie transparenti cu dioptrie de +1
Cod produs: MW4932478909
Qty: 1
Price: 75.05lei + TVA
Dispenser sapun spuma Papernet Defend Tech 416150, alb, 500 ml, tratat antibacterial, compatibil cu rezerve 411209
Dispenser sapun spuma Papernet Defend Tech 416150, alb, 500 ml, tratat antibacterial, compatibil cu rezerve 411209
Cod produs: SD416150
Qty: 1
Price: 82.88lei + TVA
TANA714867_Dezinfectant rapid pentru suprafete, care nu necesita clatire, APESIN Spray F, 750ml, pe baza de alcool, fara parfum, pentru domeniul sanitar, alimentar, industrial si institutional_1
Dezinfectant rapid pentru suprafete, ce nu necesita clatire, APESIN Spray F, 750ml, pe baza de alcool, fara parfum, pentru domeniul sanitar, alimentar, industrial si institutional
Cod produs: TANA714867
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 45.68lei.Prețul curent este: 42.42lei. + TVA
IPCFRAN02051_Mop din microfibra, alb, Loop Ecolabel, compatibil cu IPCATPA02055-0009, 50 x 17 cm, HACCP_1
Mop din microfibra, alb, Loop Ecolabel, compatibil cu IPCATPA02055-0009, 50 x 17 cm, conform HACCP
Cod produs: IPCFRAN02051
Qty: 1
Price: 41.19lei + TVA
Banda de mascare din hartie tesa®4338, culoare verde, latime 75 mm , lungime 50 m pentru vopsire prin pulverizare, vopsire in camp electrostatic
Banda de mascare din hartie tesa®4338, culoare verde, latime 75 mm , lungime 50 m pentru vopsire prin pulverizare, vopsire in camp electrostatic
Cod produs: TS4338-75V
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 78.70lei.Prețul curent este: 45.97lei. + TVA
servetele madre terra I-0010_904X628
Servetele MADRE TERRA, bej, 1 strat, 17 x 17 cm, 100% material reciclat, 8 pachete / set, 8 seturi / bax
Cod produs: CE-I-0010
Qty: 1
Price: 63.52lei + TVA
Servetele de masa Tork 478746, albe, 150 de buc/pachet
Servetele de masa Tork 478746, albe, 150 de buc/pachet
Cod produs: TK478746
Qty: 1
Price: 26.18lei + TVA
Cos de gunoi Tork 563008 B1 Negru 50 de litri
Cos de gunoi Tork 563008 B1 Negru 50 de litri
Cod produs: TK563008
Qty: 1
Price: Prețul inițial a fost: 633.88lei.Prețul curent este: 487.21lei. + TVA
Sapun spuma pentru maini si corp Papernet 411209, 500ml, certificat Ecolabel, compatibil cu dozatoare 416150
Sapun spuma pentru maini si corp Papernet 411209, 500ml, certificat Ecolabel, compatibil cu dozatoare 416150
Cod produs: SD411209
Qty: 1
Price: 15.52lei + TVA
Sita odorizanta pisoar cu parfum de cirese R4064
Sita odorizanta pisoar cu parfum de cirese R4064
Cod produs: R200305
Qty: 1
Price: 11.88lei + TVA
dispenser-prosoape-hartie-autocut-celtex-formatic-92690-alb
Dispenser autocut manual, prosoape hartie Celtex Formatic 92690, alb, compatibil cu role CE41915 si CE41930
Cod produs: CE92690
Qty: 1
Price: 581.00lei + TVA
IGX1060Y_Carlig-pentru-ustensile-curatenie-fixare-pe-bara-IGEAX-1087-1086-galben-certificat-Food-Contact-conform-HACCP_1
Carlig pentru ustensile curatenie, galben fixare pe bara IGEAX 1087Y, certificat Food Contact, conform HACCP
Cod produs: IGX1060Y
Qty: 1
Price: 14.65lei + TVA
IGX1090RM_Perie de mana cu maner special, IGEAX 1090, duritate medie, rosie, rezistenta la 121°C, autoclavare pentru industria alimentara, certificare HACCP, FDA
Perie de mana cu maner special, IGEAX 1090, duritate medie, rosie, rezistenta la 121°C, autoclavare pentru industria alimentara, certificare HACCP, FDA
Cod produs: IGX1090RM
Qty: 1
Price: 39.43lei + TVA
pachet-dispenser-odorizant-negru-cu-3-rezerve-odorizare
Dispenser negru odorizant + 3 rezerve odorizant
Cod produs: R203200XR200205
Qty: 1
Price: 29.86lei + TVA
Rezerva odorizant cu miros de mango pentru dispenser odorizare R1371
Rezerva odorizant cu miros de mango pentru dispenser odorizare R1371
Cod produs: R200204
Qty: 1
Price: 6.79lei + TVA
IGX1101Y_Lopata-IGEAX-1101-galben-potrivita-pentru-manipularea-materialelor-voluminoase-certificata-pentru-industria-alimentara-HACCP-FDA
Lopata IGEAX 1101, galben, 350 x 150 x 1110 mm, potrivita pentru manipularea materialelor voluminoase, certificata pentru industria alimentara, HACCP, FDA
Cod produs: IGX1101Y
Qty: 1
Price: 586.81lei + TVA
Dozator hartie igienica negru GRATUIT + 2 baxuri hartie igienica intercalata bulk
Dozator hartie igienica negru GRATUIT + 2 baxuri hartie igienica intercalata bulk
Cod produs: R1319Nx67584
Qty: 1
Price: 191.90lei + TVA
Calculate Shipping
Opțiunile de livrare vor fi actualizate la finalizare.
Alti clienti au comandat si:
Alti clienti au comandat si:
  • Servetele de masa impaturite MINI R2645, 2 straturi, 250 portii, 24 pachete/bax, compatibile cu dispensere N10
    Servetele de masa impaturite MINI R2645, 2 straturi, 250 portii, 24 pachete/bax, compatibile cu dispensere N10
    4.38lei
  • Detergent ecologic SANET Spray, Green Care, gata de utilizare, pentru spatii sanitare, bai si toalete 750ml, certificat Ecolabel, Cradle-to-Cradle, Biodegradabil
    Detergent ecologic SANET Spray, Green Care, gata de utilizare, pentru spatii sanitare, bai si toalete 750ml, certificat Ecolabel, Cradle-to-Cradle, Biodegradabil complet
    18.00lei
  • CC96711-Rola hartie albastra, derulare centrala Bulkysoft 96711, 2 straturi, 362 portii, 145 m, 6 role_bax, Food Contact pentru industria alimentara si Ecolabel_1
    Rola hartie albastra derulare centrala Bulkysoft 96711, 2 straturi, 362 portii/rola, 145 m, 6 role/bax, certificata Food Contact pentru industria alimentara si Ecolabel
    14.90lei
  • Servetele de masa MAXI R2648 impaturite, 100% celuloza, 2 straturi, 250 servetele / pachet, 24 pachete/bax, compatibile cu dispensere N4
    Servetele de masa MAXI R2648 impaturite, 100% celuloza, 2 straturi, 250 servetele / pachet, 24 pachete/bax, compatibile cu dispensere N4
    6.42lei
  • dispenser-servetele-de-masa-tork-n4-272611
    Dispenser servetele masa Tork N4 negru 272611
    62.38lei