Metoda 5S aplicată în Bucătărie – Studiu de caz

metoda-5s-aplicata-in-bucatarie

Metoda 5S este o metodă consacrată pentru organizarea unui loc de muncă, fie că vorbim de un utilaj din producție sau de un birou, și de creștere a eficienței. Creșterea de eficiență este dată de eliminarea unor timpi de așteptare, în special timpi de căutare a elementelor necesare pentru munca zilnică.

Se numește ”5S” deoarece se aplică în 5 pași și fiecare pas începe cu litera S. Aceștia sunt:

  1. Sortare – Separarea lucrurilor necesare de cele inutile – eliminăm toate elementele din spațiul de lucru pe care nu le folosim sau le folosim foarte rar;
  2. Setare în ordine – elementele necesare muncii zilnice le aranjăm și organizăm în așa fel încât să ne fie la îndemână atunci când avem nevoie de ele;
  3. Strălucire – facem curățenie la locul de muncă, eliminăm praful, impuritățile și alte elemente. Un mediu curat și aranjat reduce stresul;
  4. Standardizare – Stabilim reguli și zone clare de depozitare;
  5. Susținere – menținem standardele și respectăm regulile pe care noi le-am stabilit.

5S în Bucătărie:

Vă prezentăm în continuare cum am implementat metoda 5S în bucătăria proprie. Evident că ideal este să construim de la zero bucătăria după principiile 5S, dare este foarte ușor și dacă avem deja o bucătărie. Astfel, să parcurgem cei 5 pași pe un studiu de caz:

1. Sortare

Într-o bucătărie se pot aduna de-a lungul timpului foarte multe vase, tacâmuri, borcane, căni, pahare și multe alte elemente. În partea de sortare este ideal să punem mâna pe fiecare element din bucătărie (inclusiv din frigider) și să ne întrebăm ”Când am folosit ultima dată acest lucru?” și ”Când cred că o să îl mai folosesc?”. Dacă nu ne amintim când l-am folosit ultima dată și credem că nu îl vom folosi curând, atunci putem fie să îl facem cadou, să îl donăm, sau să îl aruncăm pur și simplu. Doar ocupă spațiul inutil. Dacă avem impresia că ne va fi necesar totuși, îl lăsăm deoparte și va fi depozitat în pasul următor. În bucătăria noastră ne adresăm frecvent aceste întrebări și sortăm permanent.

2. Setare în ordine

Un loc pentru fiecare obiect și fiecare obiect la locul lui! Elementele ce au rămas după sortare e necesar să le aranjăm în sertare și rafturi. Și aici aplicăm regula care spune că ce este folosit frecvent vom depozita în sertarele și rafturile cel mai ușor accesibile, iar ce folosim mai rar depozităm mai sus, mai jos sau în partea din spate a sertarelor. Setarea în ordine se aplică și la cum proiectăm anumite rafturi și la cum amplasăm electrocasnice.

În bucătăria noastră, raftul pentru uleiuri, oțet, sare, piper și alte l-am amplasat lângă plită, deoarece acolo le utilizăm cel mai des. Sub plită am amplasat oale și tigăi, din același motiv, pentru a fi aproape de locul unde le folosim.

1-5s-in-bucatarie-organizare

Mașina de spălat vase am amplasat-o lângă chiuvetă, tot din motivul de a fi aproape de zona vaselor murdare și astfel nu vom fi nevoiți să realizăm deplasări inutile prin bucătărie.

Pentru o identificare rapidă, tacâmurile sunt într-un raft cu separatoare și fiecare tip de tacâm are locul său.

Iar cuptorul este amplasat la nivelul mâinilor, astfel nu este necesar să ne aplecăm de fiecare dată când dorim să îl utilizăm.

Setarea în ordine este un pas foarte important în metoda 5S deoarece ne poate aduce cele mai mari beneficii raportate la mișcări și deplasări inutile, dar și raportat la timpi de căutare a diverselor elemente necesare.

2-5s-in-bucatarie-organizare

3. Strălucire

Curățenia și igiena sunt foarte importante, mai ales într-o bucătărie. Dacă este o bucătărie ”frecventată” de un copil mic, e necesar să nu facem compromisuri cu produselor pe care le folosim. Pentru curățenie noi folosim produsele de la Șterge.ro:

  • Purell Surface Sanitising Spray – pentru dezinfectarea surafețelor;
  • Green Care Grease Classic – pentru degresarea suprafețelor si pentru curățarea hotei;
  • Tanet SR13 și Tanet SR15 pentru spălarea gresiei;

Toate au o eficiență crescută și miros plăcut. Un mediu curat contribuie chiar și la o stare de bine, cu mai puțin stres, nu doar la lipsa problemelor ce pot să apară dintr-o igienă precară. Găsiți multe alte produse pentru igienă și curățenie în secțiunile dedicate de pe site-ul sterge.ro

4. Standardizare

Standardizarea înseamnă stabilirea de reguli și zone clar definite de depozitare. Astfel vom ști de fiecare dată unde găsim un obiect necesar. În bucătărie vom avea un sertar dedicat tacâmurilor, un raft pentru pahare, un raft pentru căni, un raft pentru farfurii și așa mai departe.

Dacă vorbim de borcane cu diverse produse necesare în bucătărie, putem să folosim și etichete pentru o identificare rapidă. Noi am aplicat această metodă, după cum se poate vedea în poza de mai jos.

De asemenea, dacă avem un raft sau un dulap (sau mai multe) ”cu de toate”, putem crea o listă pe care să o lipim pe interiorul dulapului, astfel vom putea ști mai rapid dacă ceea ce căutăm se găsește acolo.

5. Susținere

Ne vom bucura de toate beneficiile 5S dacă vom respecta și susține regulile pe care le-am stabilit în pașii anteriori. Ne putem crea rutine (chiar scrise) despre cum și când facem curățenie în bucătărie, cât de frecvent să realizăm sortări și uneori putem chiar să regândim modul de aranjare, pentru a îmbunătăți și mai mult bucătăria noastră!

Acum că am văzut Metoda 5S aplicată acasă și toate beneficiile pe care aceasta ni le aduce, în articolul următor vom discuta despre cum aplicăm metoda TPM pentru casă și mai ales pentru electrocasnicele din casă.

Alege produse de calitate de la branduri de top


Tocmai ai adaugat acest produs in cos:

Catre cos
5
Comanda ta
CE35112_Laveta hartie industriala Celtex 35112, 2 straturi, albastra 290 m, 970 portii_rola, 2 role_set, certificata pentru industria alimentara, Ecolabel_1
Laveta hartie industriala Celtex 35112, 2 straturi, albastra 290 m, 970 portii/rola, 2 role/set, certificata pentru industria alimentara, Ecolabel
Cod produs: CE35112
Qty: 1
Price: 44.09lei + TVA
60554_Ochelari de protectie pentru ajutor de sudor POKELUX, lentile IR4, negri, tratati anti-aburire, protectie UV
Ochelari de protectie pentru ajutor de sudor POKELUX, lentile IR4, negri, tratati anti-aburire, protectie UV
Cod produs: CG60554
Qty: 1
Price: 12.04lei + TVA
TANA714867_Dezinfectant rapid pentru suprafete, care nu necesita clatire, APESIN Spray F, 750ml, pe baza de alcool, fara parfum, pentru domeniul sanitar, alimentar, industrial si institutional_1
Dezinfectant rapid pentru suprafete, ce nu necesita clatire, APESIN Spray F, 750ml, pe baza de alcool, fara parfum, pentru domeniul sanitar, alimentar, industrial si institutional
Cod produs: TANA714867
Qty: 1
Price: Original price was: 45.68lei.Current price is: 42.42lei. + TVA
IGEAX_1009GM_Matura inclinata, duritate medie, verde, 45 cm, termorezistenta, 121 °C, pentru industria alimentara, HACCP,FDA
Matura inclinata, duritate medie, verde, 45 cm, IGEAX 1009M, termorezistenta, autoclavare la 121 °C, pentru industria alimentara, certificata HACCP, FDA
Cod produs: IGX1009GM
Qty: 1
Price: 183.38lei + TVA
hartie-igienica-portionata-derulare-centrala-tork-smartone-472242
Hartie igienica Tork T8 SmartOne, alba, 2 straturi, 207 m 472242
Cod produs: TK472242
Qty: 1
Price: Original price was: 41.42lei.Current price is: 31.67lei. + TVA
Calculate Shipping
Shipping options will be updated during checkout.
Alti clienti au comandat si:
Alti clienti au comandat si:
  • Manusi de protectie Eurolite 6040, negre, imersate cu poliuretan (PU) pe palma, rezistente la uzura si rupere, 10 perechi/pachet Coverguard
    Manusi de protectie Eurolite 6040, negre, imersate cu poliuretan (PU) pe palma, rezistente la uzura si rupere, 10 perechi/pachet Coverguard
    2.24lei
  • Pantofi protectie usori si comozi, tip adidasi sport, cu bombeu metalic si lamela antiperforare S1P SRC OTAVITE
    Pantofi protectie usori si comozi, tip adidasi sport, cu bombeu metalic si lamela antiperforare S1P SRC OTAVITE
    131.00lei
  • Servetele de masa MAXI R2648 impaturite, 100% celuloza, 2 straturi, 250 servetele / pachet, 24 pachete/bax, compatibile cu dispensere N4
    Servetele de masa MAXI R2648 impaturite, 100% celuloza, 2 straturi, 250 servetele / pachet, 24 pachete/bax, compatibile cu dispensere N4
    6.42lei
  • CC96711-Rola hartie albastra, derulare centrala Bulkysoft 96711, 2 straturi, 362 portii, 145 m, 6 role_bax, Food Contact pentru industria alimentara si Ecolabel_1
    Rola hartie albastra derulare centrala Bulkysoft 96711, 2 straturi, 362 portii/rola, 145 m, 6 role/bax, certificata Food Contact pentru industria alimentara si Ecolabel
    14.90lei
  • CE59615_Rola industriala Celtex Superblue Food 59615, 3 straturi, albastru, 150ml, 500 portii, 26,5x30cm, Food Contact, Ecolabel_4
    Rola hartie industriala Celtex Superblue 59615, 3 straturi, super rezistenta si absorbanta, albastra, 150ml, 500 portii/rola, 26,5x30cm, 2 role/set, certificata pentru industria alimentara, Ecolabel
    47.24lei